Zlobnici vam povređuju prijatelje

Da li ste nekad pomislili kako bi bilo baš super kad bi se svi lepo ponašali jedni prema drugima? Ko nije? Naravno, bezazlene šale su sasvim u redu – tu niko ne bude povređen, a svi se lepo nasmeju. Nekad se desi da bezazlene šale budu pogrešno protumačene, ali nesporazumi se mogu objasniti i onda opet sve bude u redu. Međutim, nisu sve šale bezazlene; plus, postoje potezi koji se ne mogu označiti kao šale, ma koliko neko kasnije tvrdio da se samo šalio i da ste vi to preozbiljno shvatili (a vi se osećate kao da ste upali u zmijsko leglo, a ne kao da ste među onima koji bi trebalo da su vam prijatelji, ili da bar nemaju ništa protiv vas).

Postupci zlobnika kao što je, recimo, širenje ružnih priča o nekome mogu vas zaista povrediti kad su usmereni protiv vas. Međutim, šta kad su usmereni protiv vaših prijatelja? Kad neko širi ružne priče o vama, imaćete sukob sa tom osobom, i to je između vas i te osobe, ali šta kad neko širi ružne priče o vašim prijateljima? To bi trebalo da je između vašeg prijatelja (prijateljice) i te osobe – znate da nije baš zdravo mešati se u tuđe sukobe – ali šta ako vaš prijatelj ili prijateljica imaju neke probleme zbog kojih su posebno ranjivi u tom trenutku i nisu baš u stanju da se brane niti da sami razreše sukob? Šta onda? Umešati se ili ne?

Normalno je da želite da zaštitite svoje prijatelje i da im pomognete; međutim, pre nego što se na smrt posvađate sa osobom koja širi tračeve o vašem prijatelju ili prijateljici, setite se da ste svojim prijateljima vi drug ili drugarica, a ne njihova dadilja, i da oni možda, ma koliko se ranjivo osećali, ne žele da se vi zbog njih svađate sa nekim. Zato, pre nego što povedete krstaški rat protiv zlobnika, nije loše da pričate sa povređenim prijateljem (prijateljicom), da im stavite do znanja da ste uz njih i da mogu da vam veruju i da ćete im pomoći na svaki mogući način. Vrlo je verovatno da će im to saznanje značiti mnogo više nego da se, recimo, potučete s nekim.

Šta onda? Onda pustite prijatelje da sami reše šta će da učine. Posavetujte ih ako vam traže savet; budite uz njih ako im je ma u čemu potrebna vaša podrška (ako žele da vam se izjadaju, saslušajte ih, a ako žele da budete uz njih dok se suprotstavljaju zlobnicima, učinite to, i tako dalje). Ipak, uvek je najbolje da ih pustite da sami rešavaju svoje probleme, makar i bili ranjivi – ukoliko vodite njihov život i njihove bitke umesto njih, samo im činite medveđu uslugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar