Znanjem protiv droga (2)

Kao što smo i obećali, nastavljamo priču o drogama i njihovom štetnom uticaju. Danas ćemo govoriti o heroinu, kokainu i ekstaziju – najpogubnijim, ali, nažalost, vrlo popularnim i rasporstranjenim drogama. Neko će možda reći da ekstazi nije droga koja je opasna jednako kao i kokain, ali činjenica je da je to droga koja može izazvati smrt već prilikom prvog uzimanja.

Ekstazi se u organizam unosi u vidu tableta. Te tablete mogu biti raličitih boja, ali najčešće su bele ili svetloplave. Ekstazi ima odloženo delovanje, tj. deluje tek nakon jednog sata, a korisnici pokazuju višak nekontrolisane energije koja dovodi do pojačanog znojenja, ubrzanog rada srca, grčenja u mišićima, povišenog krvnog pritiska, podrhtavanja ruku; javlja se i paranoja, depresija, a često su prisutne i samoubilačke ideje. Pored toga, korisnici imaju široke zenice, blage halucinacije, nesanicu, osećaj mučnine i gubitak apetita. Ekstazi deluje i na hormon rasta, izaziva oštećenje jetre, bubrega i razna druga oboljenja. Smrt može nastupiti zbog naglog skoka krvnog pritiska, ili pak dehidratacije organizma.

Sledeća droga sa kojom ćemo se upoznati jeste heroin, koji se često naziva i „hors“. Heroin se uzima u obliku praha koji je žućkastomrke boje i oporog ukusa; rastvorljiv je u vodi, a deluje neposredno nakon uzimanja. Heroin ima snažno euforično dejstvo, te stoga vrlo brzo dovodi do zavisnosti. Prvi pokazatelj dejstva ove droge jeste toplo crvenilo lica i ponekad osip oko usana. Korisnik deluje mlitavo, dezorijentisano i sa njim je nemoguće komunicirati. Disanje pod uticajem heroina ubzano je i plitko, srce ubrzano radi, a može doći i do lučenja sekreta iz nosa. Posledice uživanja heroina zaista su poražavajuće – dolazi do virusne žutice, opštih gnojnih infekcija i pojave čireva na koži, kao i do pojave krvnih ugrušaka koji prouzrokuju gangrenu, a usled korišćenja prljavih špriceva i do side. Smrt može nastupiti naglo, i to zbog prestanka rada srca i zaustavljanja disanja, ili kasnije, kao posledica komplikacija koje smo do sada naveli.

Kokain je svakako jedno od najvećih zala koje možete sebi priuštiti. U vidu je belog praha, koji se uglavnom unosi ušmrkavanjem. Korisnik ima ubrzane i nagle pokrete koji proishode iz unutrašnje napetosti. Nakon dugotrajne upotrebe, kokain dovodi do hronične zabrinutosti i neprijatnih halucinacija, koje nastaju kao posledica razaranja mozga. Kokain takođe dovodi do neplodnosti kod muškaraca, a kod trudnica i do oštećenja ploda. Dugotrajna upotreba može prouzrokovati moždane udare, a zbog oštećenja mozga – javlja se depresija koja na kraju dovodi do samoubistva. Do smrti dolazi usled prestanka rada srca i disanja.

Bio je ovo kratak vodič o drogama koje su široko zastupljene u našem društvu. Ovde ćemo zasad stati, ali priča o štetnosti droga ne sme biti prekinuta. Svim silama mora se boriti i stati na put jednom od najvećih zala koje postoji u današnjem čovečanstvu. Čuvajte sebe i uvek recite ne, jer vi to svakako možete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar