11 stvari nikad ne bi trebali bacati u WC-šolju

1. Maramice i papirnati kuhinjski ubrusi
Iako naizgled deluju kao toaletni papir, ove proizvode ne bi trebalo bacati u WC šolju. Maramice i kuhinjski papirnati ubrusi izrađeni su tvrđeg papira nego toaletni papir i teže se razgrađuju i tope u vodi. Ako ih često bacate u šolju mogli biste se suočiti sa začepljenim cevima i drugim problemima.

2. Pesak za mačke
Iako na nekim pakovanjima peska za mačke stoji da je reč o proizvodu koji se može baciti u šolju, ne slušajte ih. Mačji pesak može biti vrlo štetan za vaš WC jer se ne rastvara u vodi i ostaje u cevima.

Mačji pesak stvara takođe probleme i u kanalizacionom  sistemu, pa radije izmet svojih ljubimaca bacite u vreću za smeće.

3. Tamponi
Iako se za neke žene bacanje tampona i higijenskih uložaka u WC čini kao praktično rešenje, stručnjaci upozoravaju da takvi proizvodi mogu začepiti cevi. A definitivno ne želite da zovete  hitnu službu koja će ukloniti začepljenje i na svetlo dana izvući korišćeni tampon ili uložak kao uzrok začepljenja.

4. Pelene
Neki novopečeni roditelji možda će pomisliti da je praktično bebine prljave pelene jednostavno baciti u šolju i povući vodu za njima, ali greše.

Upravo je to razlog čestih vodoinstalaterskih intervencija jer uzrokuju začepljenja koja zahtevaju profesionalni pristup. Stoga je jednostavnije baciti ih u smeće.

5. Korišćeni kondomi
Lubrikanti i plastificirani materijali štetni su za odvode i ako se nagomilaju mogu stvoriti ozbiljno začepljenje. Stoga korišćene kondome nikad ne treba bacati u WC, nego u kantu za smeće.

6. Pamučni proizvodi
Ti se materijali ne rastapaju u vodi nego se pretvaraju u veliku kuglu koja će na kraju začepiti odvode.

7. Plastika
Flasteri, razna pakovanja ni slomljene dečje igračke od plastike nisu stvari za kojima možete povući vodu. Plastika se ne rastvara i može stvoriti ozbiljne troškove ako morate ukloniti začepljenje cevi.

8. Konac za zube
Ako ste među onima koji redovno zube čiste koncem, imajte na umu  da nakon korišćenja treba baciti u kantu za smeće, a nikako u toalet.

Neće rastopiti u vodi, ali se može zapetljati oko drugih većih nakupina onoga što bacate u WC i napraviti veliko začepljenje.

9. Hrana
Mnogi misle da je u redu ostatke hrane jednostavno baciti u šolju i povući vodu, ali to nije tačno. Koliko god hrana delovala mekano, može se nagomilati, a u kombinaciji s masnoćama stvoriti i velika začepljenja cevi. Bacite je u smeće ili u kompost.

10. Žvake
Kako se rešiti žvakaće gume? Bacite je u smeće, ali nikako je ne bacajte u toalet. Ni ona se neće rastopiti u vodi nego će u kombinaciji sa drugim stvarima stvoriti začepljenje i lepljive cijevi. A za takvo odgušenje trebaće vam skupa profesionalna pomoć.

11. Kosa
Kosu i dlake koje skupite nakon tuširanja valja baciti u kantu za smeće, a nikako u šolju. Problem koji ste uklonili iz kade na taj ste način samo premestili u toalet i začepljenje je neminovno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kanalizacijawczačepljenjezagušenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • David

    To samo glupa osoba baca