4 lekovite biljke koje možete odmah da zasadite na terasi ili u bašti (foto)

Ove četiri lekovite biljke koje se lako uzgajaju, a uživaćete u njima i u saksijama na terasi i u bašti.

Zasadite ih još danas.

Majčina dušica

Osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama – a da ne spominjemo biljne bašte – ovaj član porodice nane raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim, manje vlažnim uslovima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i jedinjenima koja podržavaju imunitet i mogu zaštititi od virusnih infekcija. Eterična ulja u majčinoj dušici takođe pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Kako se koristi: stavite nekoliko grančica svežeg timijana u šoljicu ključale vode na 10 minuta, a zatim procedite. Ili isecite dugačke grančice, zavežite stabljike užetom i ostavite da se osuše (lišće neka bude usmereno prema dole, na hladnom i tamnom mestu). Kad se potpuno osuši, čuvajte ih u zatvorenoj staklenoj posudi. Za čaj stavite 1 kašičicu suvog timijana u šoljicu ključale vode. Ili dodajte šaku suvog lišća u šerpu ključale vode, sklonite s vatre i upotrebite kao paru za ublažavanje kašlja.

Origano

Poreklom iz Evrope, ovaj mirisni član porodice nana dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojoj bašti. Karvakrol, limonen i druga antioksidativna jedinjenja, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena. Istraživanja pokazuju da ova jedinjenja smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i mogu se boriti protiv patogena otpornih na antibiotike.

Kako se koristi: za čaj namočite nekoliko grančica svežeg origana u šoljici ključale vode 10 minuta, a zatim procedite. Ili napravite ulje od origana: sakupite oko dve šoljice lišća origana. Listove lagano zdrobite (možete i izmiksati). Zdrobljene listove prelijte šoljicom toplog maslinovog ulja, dobro mešajući. Smesu premestite u staklenu posudu s dobro prijanjajućim poklopcem i ostavite dve nedelje na hladnom i tamnom mestu, promešajte svaki dan ili dva. Procedite kroz gazu, bacite lišće, a ulje čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.

Matičnjak

Poznata i kao Melissa officinalis, matičnjak je još jedan evropski starosedelac koji se lako uzgaja u vrtovima. Matičnjak se tradicionalno koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i zdravlju imunološkog sistema. Bogat je raznim fitokemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Istraživanja sugerišu da esencijalno ulje matičnjaka može da spreči razmnožavanje virusa gripe, a ekstrakti pojačavaju aktivnost imunološkog sistema.

Kako se koristi: sveže lišće grubo naseckajte, stavite 2 kašičice u šoljicu ključale vode na 10 minuta pa procedite. Sveži listovi imaju svetli, „limunski“ ukus koji se može koristiti u kuvanju; sameljite ih i dodajte prelivima za salate, kiflicama od limuna, voćnim salatama ili sorbetima od citrusa. Kako bi osušili matičnjak, odsecite stabljike na oko tri centimetra od tla, zavežite stabljike konopcem, a zatim obesite s lišćem usmerenim prema dole i držite na hladnom i tamnom mestu. Kad se potpuno osuše, skinite lišće sa stabljika i stavite u zatvorenu staklenu posudu. Za čaj stavite 2 kašičice suvog lišća u šoljicu ključale vode na 10 minuta, a zatim procedite.

Ruzmarin

Jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, ovaj aromatični zimzeleni žbun koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini. Poreklom je iz Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama. Ruzmarin je bogat rozmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim jedinjenima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Kako se koristi: veliku grančicu svežeg ruzmarina namočite 10 minuta u šoljici ključale vode, a zatim grančicu bacite; ili skinite iglice sa svežih grančica ruzmarina, stavite 1 kašičicu u čajnu kuglicu pa u ključalu vodu. Za jednostavnu tinkturu grančice ruzmarina stavite u staklenu posudu (oko 0,5 l), prelijte votkom i zatvorite teglu; ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu 4–6 nedelja, protresite teglu svaki dan ili dva. Bacite grančice ruzmarina i procedite tinkturu u staklenu posudu s dobro prijanjajućim poklopcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balkonbiljkelekovite biljketerasa
Komentari (0)
Dodaj komentar