4 sobne biljke koje SPREČAVAJU pojavu buđi – SPAS za vaš dom

Buđ je čest problem u domovima, posebno kada dolazi vlažno zimsko vreme. Kućne biljke nisu dobre samo za dekor, nego su odlične i za kontrolu vlažnosti u domu, pa sprečavaju pojavu buđi. Ključ je u odabiru vrste biljke koja je posebno dobra za određene prostorije u domu, i koja ne zahteva stalnu pažnju.

Stručnjaci iz Gardening Ekspresa su objasnili:

„Buđ u kući nastaje zbog viška vlage. Tople sobe, poput kupatila, su posebno ugrožene. Upotreba biljaka za sprečavanje buđi je praktičan i prirodan način za kontrolu vlažnosti u vašem domu. Koliko je biljka dobra u smanjenju vlažnosti zavisi od njene sposobnosti da apsorbuje vlagu kroz svoje lišće.’’

Lepota ovog prirodnog rešenja je u tome što ćete primetiti poboljšanje dok imate prelepe biljke u kojima ćete uživati.

Ovo su 4 sobne biljke koje sprečavaju pojavu buđi i regulišu kontrolu vlažnosti u vašem domu.

1. Bršljan

Engleski bršljan može da ukloni buđ i odličan je izbor za manja kupatila. Stručnjaci su rekli da najbolje raste na indirektnom svetlu i potrebno mu je redovno zalivanje, ali ne zaboravite da ga držite podalje od kućnih ljubimaca jer su listovi toksični za njih.

2. Mesečev cvet

Mesečev cvet voli hlad i uspeva na visokoj vlažnosti, tako da je savršen izbor za područja sklona buđi. Ova biljka upija vlagu iz vazduha kroz svoje lišće, i nije joj potrebna direktna sunčeva svetlost da bi uspela. Ona može da raste pod fluorescentnim osvetljenjem. Takođe je odličan izbor za one koji pate od alergija ili astme. Mesečev cvet daje prelepo cveće, ali je ova biljka toksična za kućne ljubimce, pa je držite van domašaja vaših krznatih prijatelja.

Foto:Pexels/Karolina Grabowska

3. Indijansko pero

Poznata i kao svekrvin jezik, ova biljka je izdržljiva i prilagodljiva, stoga je jedna od najboljih za vlagu. Najbolje raste na jakom svetlu i toplim temperaturama, a zahteva zalivanje svake dve nedelje, što je čini odličnom biljkom za početnike. Dolazi u različitim oblicima i bojama listova, od kojih mnoge podsećaju na zmijsku kožu. Njeni listovi ne samo da upijaju višak vlage, već filtriraju kućne toksine.

4. Palma

Za palme se kaže da su odličan izbor za kontrolu vlažnosti i sprečavanje buđi u domu, jer upijaju vlagu kroz svoje lišće.Postoji nekoliko sorti palmi koje možete da izaberete, ali bambusove palme, patuljaste palme i palme od trske su jedne od najboljih za vlagu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budjkontrola vlažnostisobne biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar