7 najvećih grešaka kod uređenja doma koje morate izbeći, a prave ih skoro svi

Uređenje doma mnogima je užitak, a videti svoj životni prostor u novom ruhu poseban je doživljaj. Ali i u uređenju prostorija ponekad pravimo greške kojima ne iskoristimo potencijal svog doma u potpunosti i postižemo potpuno suprotan efekat od željenog.

Prilikom uređenja svog doma, ovo su greške koje bi trebalo da izbegavate!

Jarke boje u pogrešnim sobama

Žive i jarke boje poput nijansa crvene, žute i narandžaste imaju svoje mesto u životnom prostoru, ali zidove ne bi trebalo krečiti u ove boje. Ove intenzivne i energične boje verovatno bi mogle da vas drže budnim i odvrate vas od opuštanja, što nije idealno ako želite da se u potpunosti opustite u svom utočištu.

“Statement” zidovi u jarkim bojama poput crvene mogu da odvrate vaš mozak od opuštanja, tako da nisu najbolji izbor za spavaću sobu. Neutralni tonovi plave i sive bolje će odgovarati stvaranju opuštajućeg raspoloženja, dok s jakom bojom možete dodati detalje ako želite, kako soba ne bi bila previše monotona.

Nedostatak teksture

Teksture mogu kuću ili stan učiniti pravim domom dodavanjem prijatnih slojeva i vizualno privlačnijih detalja prostorijama. Ćebad i ukrasi za zidove savršeni su za spavaću sobu, dok ćete uz tepihe i slike ili ilustracije na lak način dobiti razne teksture u drugim prostorijama svog doma, piše Miss7.

Previše sitnica i nereda

Vaš dom bi trebalo da bude mirno mesto gde se možete odmoriti ili bar jedan njegov deo. Uz to, trebalo bi da ima i dovoljno prostora za odlaganje. Spavaće sobe i kućne kancelarije većinom imaju najviše mesta, tako da budite sigurni da ste taj prostor iskoristili u potpunosti i da efikasno koristite sav prostor u ormarima i drugim skladištima .

Ponekad zbog nedostatka prostora, nepravilne raspodele ili viška stvari koje nam ne trebaju skladišni prostor može da bude prenatrpan. Rešite se stvari koje ne koristite i oslobodite sebi prostor za lepšu organizaciju onoga što vam je potrebno.

Nedovoljno biljaka

Biljke mogu pomoći da se poboljša kvalitet vazduha u vašem domu, ali vrlo je važno odabrati one prave. Biljke oko kojih nema puno brige, poput zelenog ljiljana ili sanseverije mogu održati mirnoću i spokoj u vašem domu.

Ne korištenje tepiha

Čak i u sobama prekrivenima tepisima, dodavanje tepiha u prostoriju učiniće je toplijom i prijatnijom. Veliki, tekstilno bogati tepisi odličan su izbor za prostorije s drvenim podovima i tom prostoru odmah će dati na karakteru.

Uz pomoć tepiha možete i prigušiti buku, od koraka po prostoriji do smanjena buke za spratove ispod ako živite na višem spratu u zgradi ili jednostavno za niže spratove kuće.

Visina stola

Česta greška kod uređivanja prostora je opremanje prostorija nameštajem koji odlično pristaju u prostor, ali ergonomski ne odgovara onima koji ga koriste.

Baš kao što se nameštaj za decu pravi u manjim veličinama kako bi se prilagodio njihovom rastu i visini, tako bi i odrasli trebalo da koristite nameštaj i elemente koji odgovaraju njihovoj visini.

Stočić za kafu trebao bi da možete da dosegnete udovno s kauča, dok bi noćni ormarići trebalo da budu u nivou s vašim krevetom i lako dostupni da jednostavno možete s njih uzeti nešto ili odložiti.

Nedovoljno mesta za sedenje

Dovoljno stolica i ostalog prostora za sedenje ključan je deo funkcionalnog dnevnog boravka i prostora za goste, ali je jednako važno i u spavaćim sobama. Dodavanjem stolica ili fotelje u spavaću sobu dobićete dodatno mesto gde ćete moći da odložite svoje stvari, pripremite odeću za sledeći dan i rasteretite krevet od stvari koje bi inače odložili na njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domstanuredjenje
Komentari (0)
Dodaj komentar