Ako bacate koru od pomorandže, bacate i novac…

Voće poput limuna, grejpfruta, limete, mandarina i pomorandži sadrži mnogo vitamina i hranljivih materija koje se bore protiv prehlade, ali i kancera. Međutim, ako bacate njihovu koru, bacate u kantu i novac. Kora je prepuna mirišljavih ulja koja imaju iznenađujuće prednosti.

Koru možete ubaciti u vodu, ulje, sirće ili alkohol kako bi dobili citrusnu aromu. Kod alkohola, ulja i sirćeta, koru treba ubaciti u posudu ili flašu, dobro zatvoriti i čuvati nedelju do dve dana na mračnom i hladnom mestu. Isti efekat postići ćete ako u bokal vode ubacite koru i ostavite u frižideru tokom noći.

Foto: congerdesign/pixabay.com

Ostaci kore mogu vam poslužiti i kao osveživač prostorija. Potrebno je osušiti ih, u sušaču hrane ili u rerni, a zatim ih ubaciti u posudu kako bi uneli prijatan miris u sobu i uklonili neprijatne mirise.

Svi ljubitelji koktela i punčeva sami mogu napraviti oleo-saccharum, koji daje posebnu aromu mnogim pićima. Potrebno je koru ubaciti u posudu sa šećerom i ostaviti nekoliko sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomorandzasaveti
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • IRA

    Napravite sprej za odstranjivanje pesticida iz voca i povrca. Ostavite stajati 5 – 10 min. Isperite mlazom vode. Sastav : casa vode, casa alkoholnog octa, 1 cajna zlicica sode bikarbone. Za vece kolicine namirnica, pripremljenu tekucinu, ulijte u posudu, te ih u nju polozite.

  • Anonimni

    Da bi se citrusi dugo održali svežim tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida. Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja koje izazivaju gljivice. Zato se oni odmah posle berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici. Pranje vodom, pa čak i dugotrajno potapanje, ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.

  • Balkan

    Ma u pravu ste samo jedna sitnica kvari opsti utisak, a to je da su toliko naprskane kako bi se zastitile u toku transporta da ni pranje ne pomaze a kamoli koristiti u bilo kom obliku kore citrusa jer su pune otrova, bar tako nauka kaze.