Ako iskorišćeno ulje bacate, pravite veliku grešku: Evo kako ga možete opet koristiti

Da morate da izaberete najčešće korišćeni predmet u svojoj kuhinji, verovatno bi to bilo ulje, zar ne? Bilo da pržite povrće, pileće kotlete ili ćuftice, ulje je obično prvo što stavite u tiganj. Portal Real Simple donosi savete šta možete da uradite s uljem koje vam je ostalo nakon pripreme obroka.

Ako ste se rešili ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopere ili bacili napolje u dvorište, sve vreme ste to pogrešno radili.

Ulje možete ponovo iskoristiti za kuvanje

Jeste li znali da možete reciklirati ulje za kuvanje? Ovo je naročito korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što treba da uradite je da pustite ulje da se ohladi, procedite ga kroz maramicu i sipate u hermetički zatvorenu posudu.

Možda će biti potrebno procediti ga nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrebiti do dva puta, a najbolje bi bilo da ga potrošite u roku od dan, dva.

Sipajte ulje u posudu

Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i efikasan način da ga se rešite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga sipate u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.

Dodajte ulje u kompost

Ako ste ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi biće vam zahvalni! Samo pazite da to ne radite s uljem u kojem se peklo meso. Tako ćete privući neželjena stvorenja poput glodara, tvorova i rakuna.

Napravite netoksični pesticid

Jeste li ikada primetili male ugrize insekata na lišću vaših biljaka? Uljem koje vam je ostalo nakon pripreme hrane može ih efikasno ukloniti. Dodajte malo ulja i vode u flašicu s raspršivačem i poprskajte lišće. Tako ćete se zauvek rešiti dosadnih insekata. Ali, koristite ulje na kojem ste pripremali biljni obrok.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ulje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Sva ulja postaju nezdrava posle jednog gorenja tako da ih nije preporučljivo koristiti u ishrani…