Ako se plašite zmija onda će vam ova životinja biti najdraži gost u vrtu

S porastom temperatura zmije sve više izlaze iz svojih skrovišta pa je, shodno tome, sve veći broj poziva uznemirenih građana o susretu sa zmijama.

Ali, osim određenih biljnih vrsta koje mogu delovati repelentno na zmije, najbezbedniji ste, pak, ako u blizini vašeg doma uočite ježa, kojeg se zmije panično plaše.

Osim zmija, ježevi vas štite i od larvi brojnih insekata, puževa, ali i drugih štetočina koji mogu štetiti vašem vrtu. Drugim rečima, ako je jež redovan gost vašeg vrta, ne morate koristi insekticide i pesticide, ili barem možete smanjiti njihovu upotrebu, prenosi Green.hr.

Stradaju od otrova, automobila i kosilica

Vreme je kada su ježevi puno aktivniji, u potrazi su za ovogodišnjim partnerom za parenje ili mestom na kojemu bi mogli da donesu mlade na svijet. Ali, kako često žive u urbanim sredinama, stradaju na putevima zbog automobila, ali i od otrova kojima ljudi teraju glodare, ali i od kosilica.

Reč je o izrazito korisnim sisarima koje vrtlari obožavaju, budući da pripadaju redu Insectivora (bubojeda).

Naime, hrane se brojnim beskičmenjacima, poput puževa, paukova, skakavaca, ali povremeno i žabama, gušterima, krticama, ali i zmijama.

Ježevi se hrane i zmijama otrovnicama jer imaju protein erinacein koji onemogućuje proteolitičko delovanje zmijskog otrova.

Šta uraditi ako ga sretnete u svom vrtu?

Ako se plašite zmija, a u vašem vrtu sretnete ježa, nagradite ga obilnom gozbom. Pri tome, valja paziti jer ježevi ne podnose mleko i hleb kao ni zeljasto povrće (kelj i karfiol).

Umesto toga, važno ih je ne dirati golim rukama, budući da su poprilično osetljivi na brojne bakterije koje se na njima nalaze. Možete im dati kuvana jaja ili 1-2 kašičice konzervirane mačje hrane.

Ako uočite mlade ježeve bez majke u blizini, potrebno ih je utopliti i kontaktirati lokalni azil. Stavite rukavice i lagano uhvatite ježa i smestite ga u obloženu kartonsku kutiju kako bi mu bilo toplo. Pri tome ističemo da je briga za ježeve vrlo kompleksna i ne preporučuje se ljudima koji za to nisu edukovani, budući da se ježevima tako smanjuje šansa za preživljavanje i povratak u prirodno stanište kada postanu samostalni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštajezzmije
Komentari (0)
Dodaj komentar