Ako sobno bilje počne da vam vene, isprobajte ovaj sjajan trik

Postoji sjajan trik u održavanju sobnih biljaka  –  kupatilo.

Tipična visoka vlažnost i toplota kupatila upravo je ono što većini tropskih biljaka nedostaje u životu. Pa ako se vaše sobne biljke muče, smestite ih pored kade ili umivaonika. Ali imajte na umu da sve vrste ne mogu podnesu niži nivo osvetljenja koje imaju mnoga kupatila bez prozora, pa ćete možda biti potrebno da im obezbedite malo dodatne svetlosti.

Stoga ulepšajte svoje kupatilo sa nekoliko biljaka. Vlažni, topli uslovi u većini kupatila savršeno su okruženje za ove biljke koje vole da im tlo bude vlažno, ali ne i mokro.

Orhideje

Foto: Rene MensenCC BY 2.0

Neke sorte orhideja odlično će se snaći u kupatilskim uslovima. Kad vidite da su se orhideje oporavile, vratite ih na njihovo uobičajeno mesto.

Zlatni puzavac

Foto: spurekarCC BY 2.0

Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka zlatni puzavac, odnosno Epipremnum aureum. Dolazi u raznim veličinama, bojama i šarenilima lišća. Sve dok se drži pod direktnom sunčevom svetlošću, a zemlja mu se ne isušuje, odlično će izgledati u visećoj korpi ili na visokoj polici. Zlatni puzavac je biljka penjačica raširena je po suptropskoj i tropskoj Aziji, zapadnom Pacifiku i Australiji. U prirodi može da naraste i preko 20 metara, dok kao sobna biljka naraste do dva metra.

Zeleni ljiljan

Foto: Forest and Kim StarrCC BY 2.0

Zeleni ljiljan (Chlorophytumcomosum) jedna je od najnezahtevnijih biljaka za uzgoj. Podnosi slabo svetlo poput šampiona, uživa u malo vlage. Možete ih pustiti i da se osuše između zalivanja, mogu i dve nedelje bez vode. Boravak u kupatilu vratiće u život i biljke za koje mislite da su uvenule.

Zmijsko drvo

Foto: Tatters ✾CC BY 2.0

Tamnozelena kineska biljka zmijsko drvo (Radermachera sinica) savršena je za kupatilski ugao blizu prozora. Ovoj biljci potrebna je nedirektna sunčevu svetlost i vlažno, dobro drenirano tlo i mora biti zaštićena od promaje. Budući da vole vrućinu i vlažne uslove, napredovaće u toploti kupatila.

Bromelija

Foto: Geoff McKayCC BY 2.0

Ove svetle tropske biljke nalaze se u biljnoj porodici koja se sastoji od hiljadu različitih vrsta. Većina bromelija uzgajanih kao sobne biljke imaće slične potrebe: filtrirano svetlo, puno vlage u vazduhu i umerena klima u zatvorenom. Većina ih je cenjena zbog neverovatno šarenog, šarolikog lišća i dugotrajne boje.

Svekrvin jezik

Foto: jalexartis PhotographyCC BY 2.0

Ovu biljku skoro je nemoguće ubiti. Sorte Sansevieria podnose gotovo sve uslove gajenja, od skoro nikakvog svetla do direktno. Voda im treba malo ili nimalo, a ako ih držite u vlažnom kupatilu, možda uopšte nećete morati da zalivate ove izdržljive biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkekupatilosobne biljketrikvlažnosti
Komentari (0)
Dodaj komentar