Apsolutno svi grešimo kada kuvamo tursku kafu: Ovo je jedini ispravan način za najbolji ukus

Evo kako se pravilno priprema turska kafa

Domaća, turska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može „da se uda“, što bi trebalo da znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.

Iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.

Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer,  i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da „baci ključ“.

Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer, kako se vidi na snimku, caka je u tome da što više pustite da vaša kafa ključa.

Turkish Coffee
byu/SinjiOnO inblackmagicfuckery

Neka vam kafa više puta „provri“, pa nam javite kakvog je ukusa i ima li razlike u mirisu i ukusu u odnosu na tradicionalan način pripreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domkuvanje kafepriprematrikturska kafaukus
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Milojice kapa dole.. prikazano nije turska kafa ona se sprema na žaru a sjetite se Cuneta koji kaže“ KAFU MI DRAGA ISPECI“ autoru zadrži recept za sebe jer ti neznaš šta je kafa

  • Gv

    Javite mi se na mail i diktiram proveren recept

  • Anonimni

    Stvim dve kaikice kafe u džezvu i džezvu stavim na šporet da se kafa malo proprži zatim nalijem šolju vode i pustim da zavrije.

  • Anonimni

    Pustim kafu da vri dokle god ne nestane „pena“ sa vrha,ne volim tu „gustinu“ a volim jačinu

  • Anonimni

    Naprotiv,ksfa se zakuvava ba tihoj vatei,i samo da se podigne,malko kljuc da provri,kakvo crno kuvsnje i kljucanje,ja takvu bacim,pa drugu kuvam,!!?

    • Anđeo

      Tykođe i ja kuvam na turski nacin,pustim vise puta da kljuca,7-8 puta…probajte..fantastican ukus ima,dok ne probate ne znate..jbg.

  • Radojica

    Mi ne kuvamo tursku kafu! Kuvamo brazilsku kafu na srbski način. Najbolji način! Srbski!

  • Anonimni

    Najbolja je ona kuvana kafa kad odmorimo šoljicom količinu vode, sipamo u džezu, pa dodamo punu kašičicu kafe i kuvano dok počne da vri, pazimo da ne pokupi. Probajte!

    • Zlaja

      Ja volim kad se triput digne… 🥰

  • Anonimni

    Kafa je navika i kao takva svako voli da pije onako kako je naucio i kako voli. A svakako pustiti kafu da prokljuca, pa cak i dva puta je najveca glupost. Tako se unistava njena aroma i miris ostaje samo jacina, osobito ako volite arabika kafu.. temperatura vode ne bi trebala preci 95 stepeni, a penu pustiti samo da se podigne i kafa je gotova. Ja sebi uvek tako, ali kazem kafa je navika

  • DzO

    Aj ne sviraj q…., ovo je kafa iz peska ( kuvana je na pesku) i njen ukus je iz tod razloga drugaciji.

    • Anonimni

      Pustim da prokuha vise puta i neusporedivo bolji okus od onog klasicnog kuhanja u kojem se samo jednom ceka da se pjena digne