Bacate ljuske od kikirikija? Bolje ih upotrebite za jednu korisnu stvar

Kikiriki je voće bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, koje se može jesti kao praktična užina za smanjivanje gladi (poneti ga sa sobom u školu ili na posao) ili kao prilog uz koktel s prijateljima. Ali, šta uraditi s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede? Bolje ih nemojte bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim delovanjem, piše Novi list.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo azotom i predstavljaju izvrsno prirodno đubrivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i smanjuju rizik od prekomernog nakupljanja tečnosti, što bi moglo da ošteti biljku i uzrokuje truljenje korena.

Kako koristiti ljuske kikirikija za biljke?

Ako želite da nahranite tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima. Postupak je sledeći:

– sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe

– krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke razbili na manje komade, a po želji možete to uraditi i oklagijom ili tučkom za meso

– tako dobijeni grubi prah pospite direktno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist

– ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u tegli ili kesici, spremno za iduće korišćenje

Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tečnosti u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu saksiju i napravite “krevet” od ljusaka kikirikija na dnu: delovaće kao odvod. U tom slučaju nije potrebno da usitnite ljuske pre upotrebe jer bi se u protivnom poništio efekat drenaže koji želite da postignete. Stavite potom zemlju na ljuske. Ako želite, možete i smenjivati ​​slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umešati u zemlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kikirikiljuske
Komentari (0)
Dodaj komentar