Bez skupih hemikalija: Uklonite mrlje od kafe sa tepiha i odeće

Iako mnogi ne veruju da mrlje od kafe mogu biti toliko tvrdokorne, slično mrljama od crnog vina, mrlje od kafe može biti izuzetno teško ukloniti. To je zato što mnoga pića, uključujući kafu, čaj i crno vino sadrže tanine koji se lepe za tkaninu i tapacirane komade u domu.

Odeća

Sunđerom umočenim u hladnu vodu lagano nakvasite mrlju ili potopite odeću u hladnu vodu na 30 minuta. Prethodno obradite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i operite klorom ili izbeljivačem na bazi kiseonika ako je sigurno za tkaninu. Ako je u vašoj kafi bilo mleka ili pavlake, obavezno koristite deterdžent sa enzimima koji će vam pomoći da razbijete mrlje, poput tečnog deterdženta.

Presvlake i tapacirani nameštaj
Pomešajte pola kašičice tečnosti za posuđe sa dve šoljice hladne vode. Čistom, belom krpom natopite mrlju spomenutom tečnošću. Ponavljajte dok mrlja ne nestane, a naposletku još jednom sa sunđerom umočenim samo u vodu pa pređite po istom mestu i osušite.

Tepih

Krpicom upijte što je više kafe moguće iz tepiha. Nakon toga pomešajte pola kašičice tečnosti za posuđe, pola kašike belog sirćeta i 2 šoljice tople vode. Čistom, belom krpom, utljajte tu smesu u mrlju. Nanosite malo po malo i često upijajte tečnost sa krpicom sve dok mrlja ne nestane. na kraju priđite sa krpom umočenom u hladnu vodu i osušite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafamrljeodećatepih
Komentari (0)
Dodaj komentar