Bolju niste pili: Probajte tursku kafu na stari način, 4 greške ubijaju joj ukus

Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

turska kafa
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Rade, poznajem ljude iz Turske jedan radi u ambasadi Turske u Bg. Turci piju kafu, mada većinom piju oni koji su srednja i viša klasa a ostali čaj i u posebnim prilikama kafa. Kafa se kuva tako što se u džezvu stavi kafa i eventualno šećer izmeša na suvo i hladna voda se dodaje da se ne stvore grudvice, onda se doda ostatak vode i stavi se na srednje jaku vatru i kad pena krene ka gor odmah se sklanja i sipa u šolju, u tom procesu ne meša se kafasq kašicčicom. Kafa se ostavi 5 min da se ohladi i soc padne na dno.

  • Rade

    Ne postoji „Turska kafa“, postoji domaća odnosno Srpska kafa. Činjenica Turci piju čajeve tako da su domaću kafu domaći u čast njima prozvali je a i verovatno izbegli prekor jer ne piju turski čaj. Za dobru kafu bitni dobra voda kafa bitni a ne samo kafa. Kada krene ključ da baca skine se džezva stavi kafa mera jako bitna pogoditi tačnu meru ako manje slaba ako jača gorka jako. Vratiti na plamen ne prejak da polako zakuva podigne penu, skinuti. Skorup skinuti u svaku šolju jednako i onda naliti kafu svakome. Šećer po volji može i odmah ali menja ukus kafe bolje posle.