Brzo i jeftino: Proizvod s kojim možete očistiti celu kuću sigurno već imate u kuhinji

Za čišćenje kuće često vam uopšte nisu potrebni skupi proizvodi već samo posegnuti za onime što već imate u svojoj kuhinji. Već ste sigurno čuli da je alkoholno sirće jedan od najboljih proizvoda za čišćenje doma, a zaista postoje mnoga područja u kući koja on može efikasno i brzo očistiti.

Pogodno je za redovno čišćenje gde će brzo prskanje razređenom rastvorom sirćeta pomoći u sprečavanju nakupljanja mrlja, prljavštine i čađi, kao i za ona dubinska čišćenja jednom mesečno, kada želite da se rešite plesni, i naslaga kamenca, piše Express.

Alkoholno sirće tako može odlično očistiti mikrotalasnu pećnicu. Ono što trebate da uradite je u posudu prikladnu za mikrotalasnu, dodate pola šoljice sirćeta i jednu šoljicu vode. Posudu zatim stavite u mikrotalasnu na najveću temperaturu na pet minuta, a nakon toga je ostavite unutra dok se ne ohladi. Nakon toga možete jednostavno obrisati unutrašnjost i svi neprijatni mirisi bi trebalo da nestanu.

Alkoholno sirće idealno je i za dubinsko čišćenje frižidera. Jednostavno poprskajte police i unutrašnjost i obrišite ih krpom od mikrovlakana. Na taj način ćete dezinfikovati prostor, otopiti prljavštinu, i ukloniti neprijatne mirise, a vaš frižider biće temeljito očišćen bez štete za hranu od jakih hemikalija.

Efikasno možete očistiti i kuvalo za vodu i to zato što sirće  zbog svoje visoke kiselosti, može razgraditi kalcijum karbonat koji čini kamenac. Sirće takođe deluje i kao prirodni dezinficijens za neke kućne bakterije. Najjednostavniji način uklanjanja kamenca je korišćenje rastvora sirćeta pomešanog s vodom. Ovu smesu zakuvajte u kuvalu i ostavite da odstoji neko vreme da se razgradi i ukloni kamenac. Preporučuje se to činite jednom mesečno kako bi se sprečilo nakupljanje u budućnosti.

Prozori i staklene površine vrlo se brzo zaprljaju, a proizvodi za njihovo čišćenje su skupi. Ali, zato možete da napravite prirodno rešenje od sirće i vode u razmeri 1:1. Prozore dobro naprskajte rastvorom i prebrišite, a ako su jako prljavi postupak ponovite još jednom.

Tepisi se takođe vrlo često i vrlo brzo zaprljaju, a ako se po njima nešto prolije, potrebno je brzo reagovati kako ne bi došlo do mrlja koje je teško sakriti. Za čišćenje tepiha preporučuje se da ga pošpricate sirće i ostavite pet minuta da počne da se otapa, a zatim obrišite mrlju belom krpom ili papirnatim ubrusom. Ponovite postupak ako je potrebno, a zatim isperite mokrom krpom i s malo sredstva za pranje posuđa.

Ako ste se pitali kako očistiti talog s vaših belih fuga i pločica u kupatilu ili kuhinji, sirće će i tu pomoći. Možete pošpricati sirće i istrljati krpom, a možete i pomešati sirće sa sodom bikarbonom kako biste stvorili pastu koja će ukloniti tvrđe naslage prljavštine. Ono što treba redovno čistiti je i ploča šporeta, jer je mrlje od hrane puno lakše ukloniti kad su sveže, pa tako ploče za kuvanje nakon svake upotrebe pošpricajte rastvora sirće i vode i zatim obrišite krpom.

Alkoholno sirće savršen je i za uklanjanje neprijatnih mirisa iz sudopere, kao i uklanjanje mrlja od paste za zube u umivaoniku. Potrebno je samo pomešati ga sa sodom bikarbonom i izribati kako bi vaša sudopera i umivaonik izgledali kao novi. Sipanje male količine čistog sirćeta u odvod takođe može pomoći u otapanju nakupljenog kamenca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjesirće
Komentari (0)
Dodaj komentar