Cela soba će vam prelepo mirisati: Nabavite ove kućne biljke opojnog mirisa

Volimo da gajimo biljke u stanu ili kući zbog njihovog bujnog i šarenog lišća, a često zaboravimo da mogu uneti i svežinu u naš životni prostor. Naime, određene sobne biljke imaju intenzivne mirise koji će zameniti osveživače vazduha.

Ovo su kućne biljke koje imaju najlepši miris.

Lavanda
Omiljena je zbog smirujućeg mirisa i ljubičastog cveta. Ova biljka je izdržljiva , ali pobrinite se da je postavite na mesto sa direktnom sunčevom svetlošću. Isecite cvetove sa neotvorenim pupoljcima i osušite ih za upotrebu u čajevima, ili jednostavno odsecite stabljiku i protrljajte lišće između prstiju za opojan miris.

Citrusi
Patuljasta citrusna stabla poput kalamondina omiljena su među ljubiteljima sobnih biljaka. Njihovi mali, beli cvetovi ispuštaju miris koji se širi po prostoriji. Drvima agruma treba najmanje osam sati pune sunčeve svetlosti, pa su idealni za svetao prozor kako bi održali cvetanje i plodnost.

Matičnjak
Matičnjak – izdržljiv rođak nane – ima jedan od najzanimljivijih mirisa. Dajte biljci matičnjaka što više sunca i ostavite je da se osuši između zalivanja. Isecite i osušite listove za upotrebu u čaju, ili “uradi sam” proizvodima za negu.

Hoja
Hoya carnosa, poznata i kao voštani cvet, popularna je sobna biljka zbog sjajnog zelenog lišća – a njeno šareno, mirisno cveće je lep bonus. Većina sorti hoje stare najmanje pet godina mogu proizvesti grozdove ružičastih cvetova u obliku zvezde. Da biste povećali šanse za cvetanje hoje, pronađite mesto sa puno jakog, indirektnog svetla – i znajte da ne vole da se pomeraju. Hranite je đubrivom za sobne biljke jednom mesečno, a krajem zime kalemite stabljike kako biste podstakli novi rast.

Gardenija
Ove bujne sobne biljke zahtevaju malo održavanja, ali nagrađuju vas snežno belim cvetovima koji ispuštaju omamljujući miris. Držite je na mestu sa direktnom sunčevom svetlošću daleko od toplog vazduha i klime. Poput hoje, gardenija najbolje uspeva na istoj lokaciji i može posustati ako se pomera. Takođe zahteva umereno zalivanje, ali vlažan vazduh. Orezivanje drvenastih stabljika takođe će pomoći u podsticanju cvetanja.

Đurđevak
Svakog proleća iznedri šarmantne, mirisne, male zvonaste cvetove. Iako dobro raste i u zatvorenom i napolju, najbolje je držati ga kao sobnu biljku jer može postati invazivan u prirodnim područjima. Odlična je opcija za prozor okrenut prema istoku ili severu, a ovoj biljci nije potrebno đubrenje.

Nana
Nana je jedna od najčešćih aromatičnih biljaka, a može se lako uzgajati unutra leti ili zimi. Uz puno sunčeve svetlosti sa prozora okrenutog prema jugu, biljka će nastaviti da proizvodi svoje osvežavajuće zeleno lišće tokom cele zime. Koristite ih sveže ili osušene u čajevima i za kozmetiku i kuvanje.

Jasmin
Iako nema svaka vrsta jasmina mirisno cveće, vrsta koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka, Jasminum polianthum, ima. Da bi vas u februaru nagradio slatkim mirisom, vašem jasminu su potrebna četiri sata direktne sunčeve svetlosti – prozor okrenut prema jugu je dobro mesto. Bilo bi dobro obrezati biljku još u proleće; takođe joj uglavnom treba neka vrsta podrške u vidu štapa kako bi rasla u visinu.

Eukaliptus
Iako ova biljka nema cveće, njen miris je popularan u mnogim eteričnim uljima i svećama. Eukaliptus je vrsta biljke koja u vaš prostor može uneti sveže, zemljane mirise. Ova biljka će najbolje rasti (i proizvodiće najviše mirisa) na direktnoj sunčevoj svetlosti, pa obavezno postavite eukaliptus na mesto blizu prozora okrenutog prema jugu kako bi upio hranljive materije.

Ruzmarin
Možda vam je ruzmarin poznat po tome što raste u baštama na otvorenom, ali ovaj grm sa cvetnim mirisom je takođe odlično raste zatvorenom prostoru, s pravim uslovima. Treba ga postaviti na mesto sa direktnom sunčevom svetlošću. Uživajte u snažnim mirisima tokom cele godine i koristite ga u kuhinji kako biste dodali jedinstven ukus mnogim jelima.

Orhideja
Orhideje su poznate po svojim neobičnim uslovima za uzgoj, ali uz nekoliko jednostavnih koraka u nezi ova biljka može uspeti u vašem domu. Iako su cenjene zbog atraktivnog izgleda, orhideje prostoru dodaju i sveže mirise. Budući da su jedna od najvećih biljnih porodica (a mnoge sorte nemaju miris), pobrinite se da odaberete mirisnu vrstu – potražite varijante poput orhideja Miltoniopsis, Oncidium cheirophorum ili Phalaenopsis violacea .

Limunova trava
Možda nema prelep izgled, ali može doneti svež miris u vaš prostor. Ova citrusna biljka nije samo poznata po svom mirisu, već i po lakim koracima za negu kako bi zdravo rasla. Zasadite je na područje koje prima puno direktne sunčeve svetlosti i zalijte je kada gornji sloj zemlje počne da izgleda suvo. Osim što vazduh ispunjava mirisom limuna, možete je koristiti u mnogim receptima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkekućne biljkemiris
Komentari (0)
Dodaj komentar