Ćorava posla

"Okani se ćorava posla…" Verovatno ste ovu rečenicu čuli više puta dok ste naglas razmišljali o započinjanju nekog posla u sopstvenoj režiji.
Ako je u pitanju adaptacija prostora za stanovanje, tek tad će pokušati da vas obeshrabre. Mnogi dušebrižnici će se tobož brinuti za vašu sigurnost, drugi će sumnjati u vaše sposobnosti, treći su već sami za taj posao angažovali profesionalce, i to vrsne.
Nema mnogo sumnje u to da će ljudi obučeni za bilo koju vrstu posla obaviti taj posao i brže i bolje od nas prosečnih amatera, ali u vremenima kad je svaki dinar bitan, kada je ponekad nemoguće doći do potrebnog profesionalca, svaki scenario treba uzeti u obzir. Da ne govorimo o drugoj vrsti majstora, o ljudima koji su usled gubitka posla ili nemogućnosti da nađu posao u svojoj branši počeli da rade druge, majstorske, poslove, pa još uvek mnogo toga uče u hodu.
Kada se hvatamo u koštac s nekim problemom, najvažnije je o njemu dobro promisliti. Treba sagledati što više detalja. Pokušajte i da objektivno razmišljate o sebi, o tome da li ste stvarno sposobni da preuzmete odgovornost za svoj posao i da li ste dovoljno vešti da se upustite u njega. Razočaranja su moguća pa bi najbolje bilo i ne započinjati posao ako nećete imati volje da ga završite ukoliko naiđete na problem. Troškovi takvog posla će se nesrazmerno povećati ako posle svoje intervencije budete morali da zovete majstora, a verujemo da se ni sami nećete dobro osećati zbog neuspeha. Ne želite valjda da se saveti defetista s početka teksta pokažu valjanim?
Bez namere da nekom otimamo posao, svesni svojih kvaliteta, ali i ograničenja, pokušaćemo da se upustimo u avanturu majstorisanja po kući. Sagledaćemo problem sa svih strana, obavestićemo se o raznim tehnikama i odabrati sebi najprimereniju, po mogućnosti što manje komplikovanu, ili već prema afinitetima i sposobnostima.
Posao valja isplanirati od početka do kraja; improvizacije mogu da priušte sebi samo pravi majstori s godinama i godinama iskustva.
Ako posao to zahteva, pažljivo merite i ne oslanjajte se na varijante odoka i otprilike. Alat za rad u kući održavajte čistim i ispravnim, zatrebaće vam u raznim prilikama.
Ne dozvolite da vas obeshrabre priče ili manji neuspesi, uradite svaki posao do kraja, a tek kad vidite krajnji rezultat, razmišljajte o propustima. Ako možete, ispravite greške, i kada se sledeći put budete bavili istim poslom – izbegnite ih. Kada bi sve išlo bez greške, nikada i ne bismo stekli bilo kakva iskustva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar