Cveće u vazi vam prekratko traje? Uz ovaj trik oživećete uvenuli buket za par minuta

Buket svežeg cveća ulepšaće svaki dom, ali sigurno vam je žao kada nakon samo par dana morate da ga bacite u smeće. Srećom, postoji nekoliko trikova kako da cveću u vazi možete produžiti životni vek, ali i oživete ga kada je već počelo da vene.

Da bi vaš buket što duže potrajao i ulepšavao vam boravak u stanu, potrebno je napraviti nekoliko stvari pre nego ga stavite u vazu. U čistu vazu sipajte vode tek toliko koliko je potrebno da vrhovi stabljike budu uronjeni u vodu, a potom dodajte ‘čarobne sastojke’ koji će ga očuvati na životu – šećer i sirće.

Kašika šećera pomoći će da vaše cveće duže bude sveže, a kašika alkoholnog sirćeta pomoći će u borbi protiv razvoja bakterija koje ubrzavaju truljenje.

Pre nego što cveće stavite u vodu, odsecite listove s donjeg dela stabljike koji bi u suprotnom bili u dodiru s vodom. Listovi u vodi počinju da trule, što utiče i na sam cvet. Takođe je važno da stabljike isečete makazama po kosini, a ne ravno kako to većina radi. Na taj način će biljka mnogo lakše apsorbovati vodu.

Sada je vaše cveće spremno za vazu. Vodu bi bilo dobro promeniti svaki dan ili barem svaki drugi dan.

Ukoliko primetite da je cveće počelo da vene, a latice poprimaju smeđu boju, i ako pomislite da mu više nema spasa, postoji jedan trik kako da ga ‘vratite iz mrtvih’. Naime, dno svake stabljike presecite nožem po sredini vertikalno (otprilike 5 cm po dužini) i cveće stavite u vazu s vrelom vodom. Da, dobro ste pročitali. Vrela voda poslužiće kao injekcija adrenalina pa će se cveće za otprilike dva sata vratiti u prvobitno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buketcvećetrikvaza
Komentari (0)
Dodaj komentar