Cvet neopisive elegancije: Sve o lalama, najlepšem simbolu proleća

Proleće bez bašti i pijaca punih lala ne može se ni zamisliti. Buket ovog cveća koji izgledom podseća na turban, odakle mu i ime – latinski naziv tulip potiče od arapske reči dulbend što znači upravo turban – najlepši je ukras svakog enterijera u ovo doba godine.

Lale potiču s planina Kazahstana i Irana i severne Afrike, a najviše lala na svetu danas se uzgaja u Holandiji u koju je ovaj cvet stigao 1593., a posađen je u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu.

U početku je lala bila statusni simbol, a kasnije je postala jedan od najpoznatijih brendova ove zemlje. Danas je Holandija vodeća u uzgoju lukovičastog cveća u svetu, među kojima prednjače upravo lale.

Kada se sade i kako se gaje lale?

Lukovice lala sade se u u jesen. Vodite računa da između svake lukovice ostavite desetak centimetara i da je u zemlju postavite tako da šiljasti vrh gleda prema površini. Naravno, lukovicu potpuno prekrijte zemljom.

Lale sadite na osunčanom mestu jer vole sunce, ali i kako bi im podstakli rast. Kada završi s cvetanjem, lali odsecite cvet kako se ne bi pretvorio u seme i pritom trošio dragocenu energiju za rast.

Ako nemate vrt, ali ipak želite da lale uzgajate na svojoj terasi, posadite ih u posudu. Izaberite onu koja je duboka oko 40 centimetara, a na dno zbog drenaže stavite kamenčiće. Na kamenčiće stavite rastresitu zemlju i u nju posadite lukovicu. Zalivajte jednom nedeljno. Preko zime, lale držite u zatvorenom, a na proleće saksije iznesite napolje, na sunce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkecvećelalalale
Komentari (0)
Dodaj komentar