Da li i vi držite plehove i tiganje u rerni? Evo zašto je to velika greška…

U mnogim kuhinjama je praksa da se tepsije i tiganji odlažu u isključenu rernu, jer to je prazan prostor uređaja koji se često ne koristi, a sve što se tu odloži, ne vidi se.

Međutim, ta navika je pogrešna jer je izvor mnogi budućih problema, koji se tiču vašeg zdravstvenog stanja. Prvo što treba da znate je da rerna nije komad nameštaja!

Ako unutrašnjost rerne napunite loncima i tiganjima, rizikujete da oštetite unutrašnjost tih uređaja, koji su obloženi materijalima potrebnim za ravnomernu raspodelu toplote. Stoga, ako ste izbegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne, trebalo bi odmah da je oslobodite od posuđa koje čuvate unutra.

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe predstavlja rizik od ispravnosti hrane koju ćete spremati u njoj. Sitne čestive ovih materijala, otrovnih po vaše zdravlje, mogle bi da završe u hrani tokom pečenja u rerni i da se kontaminiraju, čineći obrok nejestivim.

Većina plehova i tiganja ima unutrašnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima sprema. Odlaganje nekoliko plehova i tiganja jednih u druge, kako bi svi stali u rernu, može dovesti do ogrebotina posuđa i oštećenja ovog premaza.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u rernu stavljate i posuđe poput noževa, viljuški i hvataljki. Konačno poslednji rizik se odnosi na mogućnosti da zaboravite na prisutnost posuđa u rerni i uključite je, možda prethodno i zagrejete, a da ne otklonite sve što je unutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oštećenjeplehovipremazrernatiganji
Komentari (0)
Dodaj komentar