Da muškatle cvetaju “kao lude”, potrebna im je samo jedna kap ovoga

Muškatle se kod nas najčešće uzgaja kao balkonsko cveće. Ako želite da vaš balkon bude čitavo proleće i leto pun raznobojnog cveća, muškatle su pravi izbor.

Dve su osnovne grupe – puzavice i grmolike (zonale) muškatle. Puzavice imaju glatko lišće i kao što im ime kaže – rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90 cm. Ovo balkonsko cveće može se naći u velikom broju boja. Cvetovi su jednoredni ili višeredni. Cvetaju od ranog leta do kasne jeseni.

U različitim vremenskim razdobljima pelargonije zahtevaju različitu negu, prenosi uspesnazena.com.

Od početka proleća i do kraja leta, kod zalivanja ovog cveća, u vodu treba dodavati malo prihrane na osnovi fosfora koji blagotvorno deluje na cvetanje.

Obratite pažnju da u prihrani treba da bude minimalan procenat azota, jer pelargonije mogu da prestanu da cvetaju.

Tokom leta muškatle vole svež vazduh, te ih iznesite na terasu, ili u vrt.

U prvo vreme, s promenom mesta boravka kod muškatli može opadati lišće, i cveće će malo “bolovati”. Ali posle će vas razveseliti cvatnjom.

Odlična prihrana za muškatle je otopina vode i joda:

Potrebno je 1 kap povidon joda* dodati u 1 litar vode, i s 50 ml otopine politi po unutrašnjim zidovima posude za cveće.

Nemojte preterati, da ne spalite koren. Nakon takvog zalivanja, pelargonije će neprestano bujno cvetati.

*kupiti u apoteci – Povidon jodirani je poznat kao snažan germicid širokog spektra efikasan protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora. Povidon jodirani se odlikuje istom širinom spektra delovanja kao i jod bez nedostatka joda – žarenja, obojenja i osetljivosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvećemuškatle
Komentari (0)
Dodaj komentar