Dodajte ova 2 sastojka u saksiju krasule i gledajte kako buja i raste kao luda

Krasula ili drvo novca, kako je još naš narod zove, je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, raste brzo i lako i veoma je dugovečna, a kao i većina sukulenata uz pravilnu negu može da traje i više od 20 godina!

Zalivanje, sunce i temperatura su glavne stvari na koje treba da pripazite, a kada to jednom savladate videćete koliko su krasule jednostavne za održavanje. Povremeno možete čak i u potpunosti zaboraviti da ih imate, odnosno bar do narednog zalivanja.

Evo glavnih pravila za kućnu negu krasule:

– Izaberite keramčku saksiju srednje veličine, ali imajte na umu da mora da ima rupice na dnu.

– Uzgajajte ovu biljku pored prozora koji je okrenut prema jugu; potrebno joj je najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti tokom dana.

– Tlo u kome je posađena mora da bude dobro drenirano, najbolje je da to bude zemlja specijalizovana za kaktuse i sukulente, pomešana sa malo peska.

– Krasulu zalivajte retko, ali temeljno. Obavezno sačekajte da se zemlja u potpunosti osuši pre narednog zalivanja. Tokom hladnijih meseci možete da smanjite zalivanje jer korenje lako može da istruli u hladnom, vlažnom tlu. Zapravo, zalivanje treba svesti na minimum od kasne jeseni od kraja zime, ako se biljka uzgaja u zatvorenom prostoru. Krasula aktivno raste u proleće, pa tada obratite pažnju na nešto učestalije zalivanje.

– Krasulu nije potrebno đubriti, ali ako to želite možete je tretirati đubrivom za kaktuse. Takođe, možete pokušati sa prirodnom prihranom biljke koja daje odlične rezultate. Sameljite ljuske jajeta u secku ili blenderu, pa jednu kašiku dobijenog praha pomešajte sa šećerom i jednom kašikom zemlje. Sve dobro izmešajte, dodajte u saksiju i zalijte biljku.

–  Krasula je osetljiva na temperaturu. Trebalo bi da bude na mestu gde je temperatura konstanta. Ako joj je previše vruće, ona će se „uspavati“ i opustiti donje listove. Ako joj je previše hladno neće moći da raste i napreduje. Mraz ili temperatura ispod nule mogu da „ubiju“ krasulu. Krasula takođe voli zone gde nema puno vlažnosti u vazduhu, iako može da opstane i u takvim uslovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvetanjekrasulanovacobiljeodržavanja
Komentari (0)
Dodaj komentar