Dom će vam mirisati na parfem: 5 najmirišljavijih sobnih biljaka

Nema ničeg boljeg od ulasku u kuću ili stan koji predivno miriše, a da to nije zbog mirišljavih sveća i veštačkih sprejova već zbog prelepih sobnih biljaka.

Donosimo pet aromatičnih biljnih vrsta, kao i njihove specifične potrebe u smislu izlaganja suncu, zalivanja i drenaže kako bi vaše zeleno blago bilo zdravo i mirisno.

1. Kumkvat

Male, sporo rastuće agrume s mirisnim cvetovima, kao što je kumkvat, vredi uzeti u obzir.

Kako biste se brinuli za ovu biljku, trebalo bi da izbegavate da je ostavljate na vlažnom tlu, a što više svetla primi, to je bolje za biljku.

Zalivajte biljku dok voda ne krene da curi iz drenažnih rupa. Takođe bi trebalo izbegavati uzgoj agruma u blizini grejalica ili klima uređaja i zaštititi ih od promaje s prozora i vrata. Pobrinite se da upotrebite đubrivo preporučeno za agrume i prestanite s upotrebom zimi kad prestane da raste, savet je stručnjaka, prenosi 24sata.hr.

2. Jasmin

Iako nije citrus, jasmin ima neverovatno mirisne cvetove, slične citrusima, a potrebno je orezivanje kako bi ostalo malo i kompaktno. Stručnjaci savetuju potpuno izlaganje suncu i dosledno zalivanje. Upotrebite uravnoteženo đubrivo, odnosno potražite ono s 15-15-15 razmerom i mešavinom azota, fosfora i kalijuma, i prestanite s upotrebom kad aktivni rast prestane zimi.

3. Noćni jasmin

S obzirom na njegovo ime, verovatno biste mislili da je reč o jasminu, ali zapravo je ovaj cvet član porodice velebilje. Međutim, ova biljka najviše miriše samo noću. Stručnjaci savetuju da biljku držite na sunčanom mestu i da je osušite između zalivanja.

Đubrite ga polujakim, uravnoteženim đubrivom tokom vegetacije i obrezujte nakon cvatnje kako biste podstakli dodatno cvetanje.

4. Kubanski origano

Ova biljka će dati najbolji miris ako je protrljate rukom ili je postavite blizu prozora.

Coleus amboinicus najbolji je pri jakom svetlu s dobro dreniranim tlom. Neka se gornjih pet centimetra tla osuše i pri zalivanju nemojte preterivati, savetuju stručnjaci. Držite ga u malom loncu i redovno ga orezujte.

5. Voštani cvet

Ovo je voštana lisnata loza koja ima mirisne cvetove u obliku zvezde.

Njima je potrebno jarko, indirektno svetlo, po mogućstvu dalje od oštrog poslepodnevnog sunca, ali budite oprezni jer s premalo svetla neće cvetati. Redovno zalivanje tokom vegetacije i ostavite gornjih pet centimetra tla da se osuše između zalivanja. Nemojte seći ​​duge vitice biljke, tu nastaju novi listovi i cvetni grozdovi, savetuju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkejasminmiris
Komentari (0)
Dodaj komentar