Električar otkrio trik: Isključite ovaj mali kućni uređaj preko noći i račun za struju će biti dvostruko manji

Više vam neće stizati veliki račun za struju

Kada smo kod plaćanja računa, onaj za struju je uvek najveći i najviše remeti inače nategnuti matematiku preživljavanja od prvog do prvog. Srećom, kod velikih troškova je obično moguće ostvariti i najveće uštede.

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće znatno više struje.

Stoga bi trebalo obratiti pažnju na energetski učinak rutera pre nego što ga kupite i uverite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši struje više nego frižider ili drugi uređaji, ali opet bi bilo poželjno da ga isključujete kada ga ne koristite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dommali kućni uređajstrujatrikušteda
Komentari (16)
Dodaj komentar
  • Mile

    Ovako nešto je mogao samo debil da smisli. Kakav bre električar. Ako je zaista električar, nek se samoubije momentalno!

    • Anonimni

      Ruter potrozi mesecno oko 3 dinara

  • Vule

    Riba i po dinar i po. Kolk’o je sest riba?

    • Anonimni

      6

  • Fizičarka

    Ovo je rekao električar sa kupljenom diplomom,a objavio novinar sa srednjom tekstilnom skokom.Ovo je fizika za 7.osnovne.

  • Elektrotehničar

    Riter, vrlo verovatno ispod 30W snage, znači 0,03kW. Neka radi 24 časa 30 dana u mesecu, to je 0,03kW * 24h * 30 = 21,6kWh. Čak i po najskupljoj tarifi ovo nije veliki udar na budžet. Ne znam koji je električar provalio da ruter mnogo troši. Možda nemci imaju threadripper rutere koji majnuju monero, e to može da značajno uveća račun. Ako želite da uštedite na računu za struju – uključujte bojler da akumulira samo na jefrinu struju ili bolje tražite od električara da vam to automatizuje, zamenite plazma TV sa OLED televizorom, kuvajte na plin umesto na struju, zamenite stari zamrzivač sandučar od 300 litara novim zamrzivačem sa debljom izolacijom i efikasnijim motorom. Tako možete da uštedite.

    • Zagor

      Dobar predlog da se koristi plin umesto struje.Samo moram reci struja je mnogo jeftija od plina jer plin pravi BUM.i zbogom zivote..

  • Dušan

    Za svoj radni vek, nikada nisam kaznio nijednog električara za pogrešno urađen ili neurađen posao! Ali ovom bi za ovakvu budalaštinu skinuo pola plate! Zaboravili ste da napišete da treba isključiti TV iz sten-by režima i izvaditi baterije iz daljinskog, da se ne troše tražeći televizor kad se ne gleda, pa da se vratimo u 60 god. prošlog veka, kad nismo uopšte imali imali ni televizor, a kamoli ruter, i polovinom šezdesetih dobili 1 TV program! Ako glupi električar nije znao, ruter, TV, pa i sve ostale el. aparate, obavezno, naročito u seoskim stredinama, gde je spoljašnja el. mreža, tzv. bandere, treba obavezno izvući iz mreže (izvaditi utikače), da ne bi sve to stradalo od udara groma! Sve to debelo košta, a nije osigurano! Neka se glupson ostavi rutera, jer on treba da je non-stop uključen, jer se i noću koristi prilikom slušanja muzike na internetu! Veću budalaštinu od nametanja svakodnevne obaveze, više puta dnevno, od uključivanja i isključivsnja rutera, i čekanja da se veza uspostavi, nisam u životu čuo! Ova njegova idiotska ideja je najbolja, da kad odete na spavanje, i isključite ruter, dođe u vašu sobu vaše besno dete, koje još neće još da spava, i spomene vam vašu majku, a njegovu babu, jer ste ga upravo prekinuli u njegovoj igri dok je pobeđivao!!!

    • Gari

      Još jedna kontoverznost: u naslovu stoji „Električar otkrio trik“, a u tekstu ispod „Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA)“.Druga stvar, ako ćemo po Čaletu Brnabiču, koji nam savetuje da odvrćemo sijalice umesto da ih isključimo na prekidaču koji služi za tu namenu, dok tak isti Čale živi u Jovankinoj vili i troši struju nemilosrdno na račun svih nas, treba da se zapitamo ko je ovde zapravo lud?I ne samo taj Čale, nego svi ostali koji žive na naš račun, a savetuju nas da stežemo kaiš dok se ne udavimo skroz pa da im ne budemo na teretu.Da zgrnu što više para.Mada, ako bismo svi pocrkali, ne bi ni bilo para u budžetu.Ovi su se već nakrali za bar 10 generacija unapred, pa ih nije ni briga, ali dokle više?Sve to treba pohapsiti i lustrirati.

  • Gari

    Kakav crnu ruter, jesu ovi blesavi?Džaba mi sve to, bojler radi, dva frižidera, zamrzivač, to su daleko veći potrošači koje ne možeš isključiti.Trebali su da dodaju na listu i punjač za telefon da glupost bude kompletnija…

  • Hans

    Jedna sijalicabklasična troši od 60-100 w u proseku,led10w,radio cd sa adapterom 1,5-2A 6-12 v,ruter osto tako malo1,5A 12 v Dc,znsči ruter je zanemarljivo mali potrošač

    • Gari

      A primer, obične sijalice koje više greju nego što sijaju, a moraš da ih držiš uključene u kokošinjcu, kao npr. ja?Upravo zato što greju, a koke moraju i zimi da se greju ako hoću da jedu i da nose jaja.Naravno, sve se to kompenzuje prodajom jaja i koka, ili petlova kojih ima viška, a svaki tip viška je beskoristan u tom obliku.Ali su takva jaja i meso 100% zdrava hrana, da ne kažem „organska“.

  • Dragana N

    Lupetate, brate, za sve pare!

  • Anonimni

    12w. 2 ampera. Koliko on ustedi dnevno?

  • Aca

    Po naslovu (a matematički) ispada da ruter troži dnevno kao i frižider, bojler, zamrzivač i šporet zajedno

    • Anonimni

      12w. 2 ampera