Eliminišite težak ustajali miris stana u par poteza!

Savršen i stalan prijatan miris unutrašnjeg prostora nekada je nemoguće postići, pogotovo ako se u kući stalno kuva, ili ako imate kućnog ljubimca. Bez obzira na to koliko često održavate svoju kuću, ima mnogo mirisa koji će se prirodno razviti, recimo, od pune kante za smeće, sudopere ili obuće u hodniku.

Međutim, postoji nekoliko pametnih opcija da sve te neželjene mirise maskirate bez pribegavanja veštačkim sprejevima za osvežavanje prostorija. U nastavku teksta otkrivamo neke od najboljih jeftinih i lakih načina kako biste učinili da vaš dom uvek fantastično miriše.

Prirodni mirisi su zakon

Zato za početak otvorite prozor i pustite svež vazduh i trudite se da ovo radite nekoliko puta dnevno. Naravno, ovo prilično zavisi od vremenskih uslova i godišnjih doba, ali čak i tokom zime je poželjno otvarati prozore bar na kratko. Pre upotrebe bilo kakvih mirisnih dodataka u kući ili stanu, pobrinite se da je vazduh svež.

Zatim, napravite prirodne mirise koji će automatski osvežiti vazduh i zamirisati celu prostoriju. Na šporetu „prodinstajte“ aromatične sastojke. Možete u šerpu sa vodom ubaciti začinsko bilje, začine poput cimeta, karanfilića, vanile, muskata i kore od citrusa (limuna, grejpa, limete, narandže). Neka se krčka na najnižoj temperaturi dok ne otpusti sve mirise. Kora citrusa je fantastična u borbi protiv neprijatnih mirisa iz kante za smeće – izrendajte je na dno kante ili kese pre nego što napunite kantu i primetićete razliku.

Soda bikarbona neutrališe sve

Poznati su pozitivni efekti sode bikarbone na kompletno održavanje domaćinstva, ali ona može biti odličan neutralizator mirisa, a u ovom slučaju i osveživač zbog svojih poznatih dejstava upijanja neprijatnih mirisa. Ovo je vrlo jednostavna, ali i vrlo efikasna kombinacija sode i limuna, jer dok soda bikarbona upija mirise, limun vazduhu daje osvežavajući citrusni miris.

Za ovakav prirodni osveživač doma su vam potrebni teglica sa poklopcem, šolja sode bikarbone i jedan limun srednje veličine. Potrebno je da probušite rupuce na poklopcu tegle nožem ili oštrim delom makaza, sipate šolju sode bikarbone u teglicu, oljuštite limun i isečete njegovu koru na komadiće i dodate u teglu.

Ovaj „osveživač“ možete postaviti gde god se nalaze neprijatni mirisi, a možete ih napraviti više i kombinovati sa drugim citrusnim voćem. Takođe, ako želite da osvežite tepihe u kući, samo pospite sodu bikarbonu po njima nekoliko sati pre usisavanja i neutralisaćete sve nakupljeno.

Blagodeti eteričnih ulja

Ako ste nekada bili na masaži za opuštanje, onda znate koliko eterična ulja mogu da probude sva čula i opuste nas, kao i da koža upija sve te divne mirise zbog kojih se osećamo sveže i zanosno. Takođe, difuzeri za osvežavanje prostorija u koje se dodaju eterična ulja su danas dostupni u gotovo svim bolj

opremljenim prodavnicama po pristupačnim cenama. Oni daju onaj dobro poznati miris u prodavnicama po tržnim centrima od kojih nas nekada zaboli glava.

Pravu meru u kombinaciji eteričnih ulja je teško postići kako bi bila prijatna i osvežavajuća. Zato vam dajemo jednostavan recept kako da vaš dom uvek miriše prijatno i čisto uz kombinaciju eteričnih ulja koja će vas i opustiti. Pomešajte dve kašičice ulja od lavande i dve kašičice ulja od limete. Bilo bi najbolje da pomešana ulja odstoje par dana kako bi se savršeno sjedinila i zatim u bocu sa raspršivačem dodajte njih i oko 100ml alkohola. Ovu mešavinu povremeno naprskajte na zavese ili tepihe i vaš dom će već u hodniku odisati svežinom. Par kapi ove mešavine možete naprskati i na filter klima uređaja.

Mirišljavi uređaji

Nekada neugodni mirisi koji se šire kućom dolaze iz uređaja za čišćenje i pranje, verovali ili ne, a to je posebno prisutno u mašinama za pranje posuđa i mašinama za pranje veša. Srećom, neke mašine u sebi sadrže automatske programe za samostalno čišćenje, kao što je Candy mašina za pranje i sušenje veša i uz nju ne morate razmišljati o neprijatnim mirisima.

Ipak, da biste bili sigurni da vaša kuća miriše lepo, povremeno sipajte mešavinu sode bikarbone i sirćeta i uključite na program sa najvišom temperaturom praznu mašinu. Na taj način će se i dezinfikovati, a i neutralisati sve što iz mašine može da dopire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dommirisustajalo
Komentari (0)
Dodaj komentar