Energetski vampiri: Ovi kućni uređaji krivci su za visoke račune

Troškovi režija mogu zadati priličan udarac kućnom budžetu, ali postoje mnoge sitne promene koje vam mogu pomoći da uštedite novac na računima. Jedna od glavnih stvari koju treba znati jeste koliko energije troše uređaji koju su uključeni, a ne koristite ih.

Na primer, napunili ste telefon, ali ste ostavili punjač u utičnici. Da li vam je i laptop stalno uključen? Šta je s drugim kućnim uređajima, poput televizije? Sve to može dovesti do većih računa.

“Ako uređaj ostavite uključen ili na napajanju dok ga aktivno ne koristi, on će trošiti struju”, navodi za Metro Natalia Lašim iz Discount Codea. “To je zato što će električna energija moći i dalje prolaziti kroz uređaj, povećavajući tako vašu potrošnju energije i, nažalost, vaše račune.”

Ona je navela i koji su uređaji najveći energetski vampiri koji mogu biti odgovorni za visoke račune za struju.

Frižider

Budući da frižider mora stalno da bude uključen, nije ni čudno preko 12% energije celokupnog domaćinstva dolazi samo iz frižidera/zamrzivača. Očigledno je da ne možete samo isključiti frižider kada ga ne koristite, ali Lašim kaže da postoje načini da osigurate da radi što efikasnije – što znači da ćete imati manje račune.

“Redovno čišćenje frižidera – spolja i iznutra – najjednostavniji je način da osiguramo njegov efikasniji rad”, savetuje, a prenosi Poslovni.hr.

Televizija

Veliki broj ljudi ostavlja uključen TV i kada za to nema potrebe. “Priključen TV troši 1,3 kWh”, navodi Lašim koja preporučuje da televiziju isključite kada je zaista ne gledate.

Konzole za igranje

Isto kao i kod televizije, mnogi ostavljaju konzole igrica uključene sve vreme, što se svakako odražava i na vaše račune pa bi ih trebalo isključiti s napajanja kada ih ne koristite.

Kuvalo

Iako kuvalo za vodu nije najgori krivac na ovoj listi, Lašim ističe da će povećati vaše račune ako je stalno uključen. Stoga bi bilo najbolje da ga isključite iz struje kada ga ne koristite.

Punjači

Mnogi od nas ostavljaju punjače uključene u struju i kada ih ne koristimo što stvara nepotrebni trošak i zbog toga je najpametnije da i punjač isključite iz utičnice jednom kada napunite uređaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

potrošnjastrujauređajiušteda
Komentari (0)
Dodaj komentar