Evo kako da ODMAH prepoznate pokvareno jaje

Nije teško prepoznati pokvareno jaje

Ako mnogo kuvate, mora da vam se bar jednom dogodilo da ste razbili jaje u činiju sa ostalim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i sve ste morali da bacite u smeće. Nažalost, kada su jaja u pitanju, nije uvek lako reći koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska krije pravo stanje belanaca i žumanca.

Kako znati da li su jaja pokvarena
Sve kutije i ambalaža za jaja koja se prodaju treba da imaju označen datum kada se najbolje koriste. Rok je šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način da proverite da li su jaja još dobra za jelo.

Šta ako nije prikazan datum isteka?
Ako nemate označen datum isteka, ponekad je moguće utvrditi da li je jaje pokvareno po mirisu. Jaja ne bi trebalo da imaju poseban miris, ali ako osetite blagi miris sumpora, nešto nije u redu. Ako niste sigurni, razbijte jaje na čist tanjir da biste ga dobro zamirisali. Ako ima jak miris, bacite ga i dobro operite ploču.

Sveže jaje mora imati svetlo žuto ili narandžasto žumance i gusto belo. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belo će biti tekuće. Čistiji, ali i zabavniji metod je test na plutanju.

Ovo nije mit – sveža jaja će potonuti, a pokvarena jaja će plutati na vrhu
Jednostavno napunite posudu hladnom vodom iz slavine i stavite jaja u nju. Ako potone na dno i otkotrljaju se na jednu stranu, sveže su i dobre za jelo. Pokvareno jaje će plutati jer je tokom vremena nakupilo vazduh. Sva jaja koja ne potone na dno treba baciti, piše Indeks.

Šta je sa skladištenjem tvrdo kuvanih jaja?
Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Imaju mnogo kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propustljivijim i podložnijim bakterijama i drugim zagađivačima. Tvrdo kuvana jaja mogu da se čuvaju u frižideru do nedelju dana ako su ostavljena u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Obavezno ohladite jaja u roku od dva sata od kuvanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajepokvareno jaje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Ali salmonela se ne moze uociti pa je pitanje da li je dovolna zastita ne upotrebljavati sirova jaja?