Greška u kuhinji koju prave skoro svi, a koja vas može skupo koštati

Tiganj od teflona su veoma praktični u kulinarstvu, a posebnim ih čini to što je plastični materijal kojim su obloženi otporan na visoke i niske temperature, kao i na koroziju.

Ali teflon ima i mane – podložan je oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kuhinjskim priborom.

Pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to sprečilo teflonsko se posuđe ne bi smelo zagrevati na temperaturi većoj od 260°C.

Kada se iskrivi tiganj ta promena oblika nije štetna, ali se hrana u njemu neće ravnomerno peći, pa je vreme za novi. Tamna boja ili ogrebotina su takođe znak da treba da promenite tiganj. Stručnjaci savetuju da teflonsko posuđe menjate na pet godina, a ukoliko je oštećeno i ranije.

Jako je važno da dobro pregledate teflonski tiganj kako biste bili sigurni da su mu površine potpuno glatke. Ako površine nisu glatke može da dođe do otpuštanja otrovnih materija koje zatim dospevaju u hranu pa u naš organizam.

Glavni sastojak u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon „verovatno kancerogenim“ još pre deset godina.

Da bi duže trajalo, prilikom pečenja ili kuvanja hrane preporučuje se upotreba silikonskog pribora ili onog od mekog drveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvnjeteflonski tiganj
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nevenka

    Odavno sam izbacila posudje od teflona.Dugo sam trazila po radnjama kvalitetno posudje,jer sam shvatila da je bolje kupiti kvalitet,koji ce dugo trajati.Najzad sam se odlucila za posudje Idila i prezdovoljna sam kvalitetom.Jela se brzo spremaju sa jako malo masnoce,a odrzavanje je jednostavno jer nista ne zagoreva u ovom posudju.