I za pranje treba znanje: Znate li kako se pravilno pere odeća?

Možda vam je pranje i održavanje odeće jedan od najdosadnijih kućnih aktivnosti, ali pojedine komade garderobe ne možete tek tako ubaciti u mašinu za pranje. Trebate znati, kako se šta pere. 

Kožne jakne

Za kožne jakne jedno čišćenje sezoni biće im dovoljno. Dok ne dođe vreme za hemijsko čišćenje, redovno ih brišite vlažnom i suvom krpom. Kako bi što duže sačuvali jaknu po potrebi je čistite specijalnim sredstvima.

Helanke i trenerke

Njih perite nakon jednog do tri nošenja. Kad ih perete okrenite ih na unutrašnju stranu da boja ne izbledi. Izbegavajte sušenje u mašini. Ako su trenerke od 100% pamuka, trenerke će se nakon pranja na zadnjici razvući. Ako piše da se helanke skupljaju barem 2 %, tkanina će nakon pranja izgledati kao nova.

Pantalone i suknje

Koliko često treba prati? Nakon pet do sedam nošenja.

Deblje, zimske tkanine se teže održavaju pa je poželjno odneti ih na hemijsko čišćenje. kao alternativu, možete koristiti suvo sredstvo za čišćenje ovih materijala.

Suknje i pantalone od tanjih materijala perite prema uputstvu sa etikete. Kako bi duže zadržale svežinu, stari trgovci prskali su odeću mešavinom vode i votke. Votka bi izvetrila, a odeća mirisala kao nova. Vredi probati!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hemijsko čišćenjekožna jaknapranje garderobeves masina
Komentari (0)
Dodaj komentar