Idealna za lenje: Biljka koja vam neće uvenuti dok ste na odmoru

Najomiljenije sobne biljke uglavnom su one koje zaista niko ne može da ubije. Ovo je jedna od tih biljaka koju bukvalno morate da pustite na miru i setite se da je ponekad zalijete, dovoljno je jednom mesečno. U pitanju je njeno veličanstvo Zamioculas, kod nas poznata pod nazivom Zamija.

Zamija je biljka koja je kod nas poprilično rasprostranjena, mali primerci nisu skupi i mogu se pronaći skoro svuda, a posebna je po tome što brzo raste tako da vrlo lako od male biljčice možete dobiti veliki grm. Zamija po feng šuiju donosi novac i sreću, pa i to može pozitivno da utiče na raspoloženje kada vidimo da nam se lepo razvija pred očima.

Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri interijera jednostavno je obožavaju zbog njenog atraktivnog izgleda. Tamni i sjajni zeleni listovi, kada krenu da rastu su svetlo zelene boje, a vremenom potamne ako ih se drži u pravilnim uslovima. Sada dolazimo do najboljeg dela – uslovi za uzgoj zamije.

Zamija dolazi iz porodice sukulenata što znači da joj nije potrebno mnogo vode. Štaviše, zalivajte je samo kad se zemlja potpuno osuši i jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako zaboravite da je zalijete, a ne ako preterate s vodom. Dakle jednom mesečno, obilno. Njen gomoljasti deo zaslužan je za skladištenje vode, tako da ne morate da brinete da će vam biljka presušiti.

Zamija ne zahtijeva neko posebno tlo, važno je samo da je presadite u veću posudu kada primetite da je korenje u potpunosti ispunilo staru. Zamiji nije potrebna ni svetlost. Upravo je manjak svetlosti zaslužan za njene predivne tamnozelene listove, ali ako se ipak odlučite da je postavite na neko svetlije mesto, njeni listovi će biti svetlo zeleni – što biljci ne smeta. Kako god da okrenete, s ovom biljkom ste uvek u win-win situaciji, prenosi Journal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkasobne biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar