Ima im spasa: Pet trikova koji uvelu biljku vraćaju u život

Svakome se dogodilo barem jednom – odjednom ste voljenu biljku ugledali sa suvim, smežuranim ili uvenulim lišćem, smeđim vrhovima, mrljama na lišću te suvim korenjem. Činilo se kao da joj nema spasa. Ali pre nego se zauvek pozdravite, dajte joj još jednu šansu i vratite je u život uz ovih pet korisnih saveta koje otkriva Richard Cheshire, stručnjak za biljke u firmi Patch Plants.

Proverite koru
Ako vaša biljka ima drvenasto deblo ili stabljiku, nežno zagrebite površinu kako biste otkrili šta je ispod. Ako ispod smeđe kore vidite svetlozelenu boju, u njoj još uvek ima života. A ako ispod kore nađete suvu i smeđu površinu, tada je možda ipak prekasno.

Uklonite mrtve grane i lišće
Uklonite sve žute ili suve listove kako bi biljka mogla svu potrebnu energiju usmeriti na zdrav rast. Ako ima zdravo korenje, obrezivanje će joj uvelike pomoći da se oporavi.

Zalijte biljku
Neke biljke mogu izgledati potpuno mrtvo, a zapravo im treba samo malo vode. Takva je, na primer, aloe vera – deluje potpuno beživotno kada je suva, ali vrlo brzo nakon zalivanja pršti životom.

Nemojte dohranjivati
Iako to možda na prvu može da se čini kao dobra ideja, ali biljku koja vene nemojte prihranjivati. Naime, ionako onemoćalu, mogao bi je savladati nalet hranjivih sastojaka i izazvati suprotan učinak. Umesto toga, radije je tretirajte đubrivom dok se potpuno ne oporavi.

Budite strpljivi
Strpljenje je vrlina, posebno kada se radi o nezi biljaka. Imajte na umu to da je zanemarenim biljkama potrebno malo vremena da bi se oporavile i oživele. To se posebno odnosi na zimske mesece, u kojima često miruju i ne rastu puno. Budite sigurni, čekanje će se isplatiti – malo stvari pruža takvo zadovoljstvo kao gledanje uvele biljke koja se vraća u život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkecvećetrikovi
Komentari (0)
Dodaj komentar