Imaćete garantovano najbolji rod: Evo kako uspešno uzgojiti sočni paradajz

Paradajz se sadi kada prođu opasnosti od kasnih mrazeva, a to je period kraj aprila – početak maja…

Kada je u pitanju paradajz, daleko najpopularnije voće za sadnju u bašti ili na terasi i balkonu, temperatura igra najveću ulogu u uspehu useva.

Ovo voće je izuzetno lako za uzgoj, ali samo uz odgovarajuće uslove. Pre svega, ključno je da ga držite dalje od mraza i područja koja su uglavnom zaštićena od direktne sunčeve svetlosti. Naime, optimalna temperatura za njihov rast je 20 do 25 °C.

Već na 30 stepeni, uslovi su prevrući da bi ovo voće proizvodilo likopen i karoten – pigmente koji mu daju prepoznatljivu boju.

S druge strane, kada temperatura padne ispod 10 stepeni, paradajz koji je još zelen neće sazreti. U slučaju ovakvog pada temperature, koji je moguć u pojedinim predelima, potrebno ih je uneti u zatvoreno (u toplijim uslovima) da sazrevaju, prenosi Tportal.

Posadite ih na mesto koje ima najmanje šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, a pokazalo se da najbolje rastu u baštenskoj gredici ili velikoj posudi od najmanje 40 litara.

Kada je u pitanju zemljište, ono mora biti dobro drenirano sa pH od 5,8 do 7, ali generalno dobro će se ponašati na bilo kom zemljištu (osim glinenog). Možete početi da uzgajate seme već u rano proleće ili na otvorenom ako ste sigurni da se zemlja neće ponovo smrznuti.

Kako paradajz raste u ograničenom prostoru, on uzima samo onu hranu koju ima u zemljištu, odnosno koju mu vi date. Pre nego što stavite sadnicu u saksiju, dodajte sledeće sastojke na zemlju u saksiji:

  • ½ šolje đubriva koje više ima fosfora
  • šaku izdrobljenih ljuski od jaja

Na ovu mešavinu stavite još 10 cm zemlje, a zatim treba presaditi biljku u saksiju.

Tokom rasta biljke, temeljno je zalivajte dok tlo ne bude ravnomerno vlažno. Baštovani obično zaliju biljku jednom, sačekaju da prođe 10 minuta, pa opet zaliju i sve tako dok se voda ne pojavi u tacni.

Biljke u saksijama isušuju se mnogo brže, nego biljke koje su u zemlji, te nije neobično da će biti potrebe da je zalivate svaki drugi dan, posebno kada temperature počnu da se penju sve više i više. Što je saksija manja, to se zemlja brže isušuje i potrebno je češće zalivanje.

Nakon sadnje u bašti, obavezno odmah stavite kolac, špalir ili kavez kako bi biljka mogla da poraste i uskoro počne da vam daje bogat i ukusan rod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

paradajzroduzgoj
Komentari (0)
Dodaj komentar