Imate li psa u kući rešite se neugodnih mirisa pomoću ovih 5 trikova

Psećeg mirisa se teško rešiti jer iza njega stoji mnogo uzroka. Ulje u koži (sebum) može ispuštati neugodan miris. Naime, neki psi proizvode prekomerne količine sebuma i on ulazi u sve što je u vašoj kući – kaže veterinarka dr. Chyrle Bonk.

Sebum i druge stvari, poput pseće peruti, često teško ukloniti s određenih tkanina i tepiha.

– Bakterije koje su inače prisutne na koži psa i u njihovim ušima mogu uzrokovati neugodan miris. Psi takođe imaju urođenu želju da sve obeleže svojim mirisom. Neki psi će tako urinirati na bilo što kako bi obeležili svoju teritoriju – kaže ona.

Ako i vi imate problema sa psećim smradom evo pet saveta kako ga se brzo i efikasno rešiti.

1. Tepih očistite parom
Čišćenje tepiha parom jedan je od najboljih načina da se rešite psećeg smrada. Na tržištu postoji mnogi parnih čistača, u neke ide samo voda, a u druge u deterdžent, na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara. Ovo je vrlo zahvalna investicija koja će vas spasiti ako kod kuće imate psa.

2. Pod prebrišite s rastvorom sirćeta
Drvene i druge vrste podova bi prvo trebalo počistiti, a zatim obrisati krpom natopljenom u rastvor sirćeta. Alkoholno sirće neutrališe mirise, kako nove tako i one ustajale. Za rastvor pomešajte jednaku količinu sirćeta i vode u kanti, nakvasite krpu i prebrišite podove. Pustite da se osuši i svi neugodni mirisi će nestati.

3. Isprobajte sodu bikarbonu
Soda bikarbona reaguje s kiselim mirisima kao što je onaj od pseće mokraće. Zbog toga ona izvrsno neutrališe taj miris, a ovaj trik je posebno dobar za tkanine. Sodu treba posipati po tkaninama koje ne možete oprati i ostaviti je da odstoji preko noći. Ujutro samo uklonite višak sode bikarbone mokrom krpom ili papirnatim ubrusom, a možete je i usisati.

4. Operite prekrivače
Ako na nameštaju imate prekrivače ili navlake koji se mogu skinuti i oprati, to i napravite, jednom nedeljno ili jednom u dve sedmice.

5. Redovno kupajte psa
Vrlo je važno da svog psa perete redovno. Posavetujte se s veterinarom oko toga koliko često ga treba kupati i to poštujte. Osim toga, nakon kupanja pas se mora potpuno osušiti jer je vlaga idealna za razvitak bakterija koje prouzrokuju smrad, piše Family Handyman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubimacneugodan mirispas
Komentari (0)
Dodaj komentar