Jedina četiri saveta koja treba zapamtiti da bi vam sobne biljke bile zdrave i lepe

Iako sobne biljke donose pozitivnu atmosferu u vaš dom, za njih se malo teže brinuti. Budući da sobne biljke ne dobivaju redovnu dozu sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, obično ih je teško održavati, a ubrzo nakon što ste neku saksiju doneli kući vidite da je lišće počelo da se suši i biljka umire.

Ako imate sobne biljke u svom stanu, ali ne znate kako da se brinete za njih, sledite ova 4 jednostavna saveta:

1. Sunčeva svetlost

Najvažnije što morate imati na umu kada je briga o sobnim biljkama u pitanju je da dobijaju dovoljno svetla. Neke biljke preferiraju jako svetlo, a druge cvetaju na malo svetla. Postavite biljku prema količini svetla koja joj je potrebna.

Biljke koje vole senovita mesta na suncu će vrlo brzo izblediti i uvenuti, a isto se događa i s biljkama koje vole izloženost suncu, a stavljate ih u senku. Pre nabavljanja biljke, treba se informisati koliko svetlosti voli.

2. Redovno zalevajte biljke

Kako je svaka biljka različita, a i puno toga zavisi da li je na tamnom i hladnom mestu, ili blizu prozora gde je greje sunce, ritam zalivanja ćete najbolje odrediti tako što ćete prstima proverite kakva je zemlja. Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila.

Koristite saksije koje imaju rupice na dnu i tanjirić kao podložak, kako bi višak vode mogao da isteče. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko je vode biljci uopšte potrebno.

Osim toga, nikako ne smete previše da je zalivate. Kad biljke previše zalivamo, postanu umrtvljene, pomalo venu, a na nekad svetlo zelenim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje.

Pažljivo izvadite biljku iz saksije i pregledajte korenje. Ako izgledaju kašasto i počeli su da menjaju boju u smeđu ili crnu, to je znak da koren truli. Odsecite nezdravi deo korena i posadite biljku ponovo, uz manje zalivanja, savetuju baštovani.

3. Redovno pratite lišće biljaka

Sve sobne biljke izgledaju bolje s redovnim čišćenjem pa ih morate očistiti od prašine. Ona se skuplja na lišću, pa ih operite vodom sobne temperature ili ih pažljivo obrišite mekom četkom ako biljke imaju dlakavo lišće (koje može zadržati vlagu i podstaći bolesti).

Biljke s glatkim lišćem krpom nežno obrišite od prašine koja se nakuplja na lišću. Ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj to zapravo pomoći da upije više svetla.

4. Proveravajte stanje sobne biljke

Proveravajte zdravlje svojih sobnih biljaka redovnim pregledom stabljika i boje lišća. Takođe, svakako pregledajte zemljište i njegovu teksturu kako biste potražili insekte. Nemojte oklevati i odmah uklonite i uništite bolesne sobne biljke ili zahvaćeno lišće ili stabljike kako biste sprečili daljne širenje bolesti.

Nekoliko uobičajenih bolesti sobnih biljaka na koje treba pripaziti su pepelnica (bele mrlje na lišću), gljivične mrlje (mogu biti žute, smeđe ili crne) i trulež korena (kašastog izgleda i tamno obojen) obično uzrokovan prekomernim zalivanjem, piše Pink Villa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkenegasavetisobne biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar