Jedna obična olovka pomoći će vašim sobnim biljkama da prežive zimu

Cveće i sobno bilje unose živost i radost u dom u kome se nalaze. Osim toga, korisni su jer neki od njih imaju sposobnost prečišćavanja vazduha od štetnih čestica.

Svaka biljka zahteva određenu negu, a često nismo sigurni da li smo je postavili na pravo mesto i da li dobijaju dovoljno svetlosti i vode. Stručnjak za sobne biljke Kejt Lindli otkrila je Miroru tajnu održavanja biljaka u životu i dobijanja prave količine vode.

Ključno je testirati tlo pre svakog zalivanja kako biste sprečili prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Za ovo će vam trebati samo jedna olovka. Kejt kaže da ubacite olovku u gornjih desetak centimetara zemlje da bi proverili da li je zemlja još uvek vlažna od poslednjeg zalivanja. Ako jeste, onda treba izbegavati zalivanje dok se zemlja ne osuši, prenosi N1.

Ona ističe da se ne treba striktno pridržavati režima zalivanja cveća jednom ili dva puta nedeljno i da je mnogo važnije utvrditi da li je biljci na ovaj način potrebna voda. Prekomerno zalivanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih meseci kada je biljkama potrebno manje vode nego leti.

Koliko vode treba biljci zavisi od mnogo faktora: veličine saksije, zemlje, svetlosti, vlažnosti vazduha, temperature u stanu ili kući.

Kejt savetuje vlasnicima sobnih biljaka da izbegavaju zalivanje hladnom vodom jer to može šokirati biljku usled nagle promene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu na sobnoj temperaturi.

Kejt objašnjava da su sve sobne biljke različite i da svaka ima različite potrebe: „Zapamtite da je svaka sobna biljka drugačija. Neke biljke, kao što su kaktusi i sukulenti, posebno su osetljive na prekomerno zalivanje, dok vrste kao što su paprati ne vole da budu suve.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkenegaolovkesobno cveće
Komentari (0)
Dodaj komentar