Jeftini trikovi kako da bez kapi hemije očistite sve – od poda do plafona

Mnoga od sredstava koja se mogu kupiti u prodavnicama od nas zahtevaju da tokom upotrebe lice i ruke zaštitimo rukavicama i maskom, jer isparenja mogu izazvati ozbiljne iritacije kože, očiju, grla i disajnih organa, a u slučaju gutanja posledice mogu biti i smrtonosne. Takođe, sredstva za čišćenje prave se od hiljada štetnih hemikalija, koje neminovno završavaju u vodama, zemljištu i vazduhu, te dalje ugrožavaju čitave ekosisteme, a samim time i hranu koju jedemo. A uz to nisu nimalo jeftina.

Zato se okrenite prirodi i sami napravite jeftina,a vrlo efikasna sredstva bez kapi hemije uz pomoć kojih ćete moći da očistite celu kuću bez imalo muke.

Univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Sastojci: 1 čaša alkoholnog ili jabukovog sirćeta, 1 čaša vode, izrendana kora jednog limuna, nekoliko stabljika svežeg ruzmarina

Priprema: Sve sastojke sipajte u teglu, dobro promućkajte i ostavite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi. Procedite i prespite u ekološki prihvatljivu bočicu sa nastavkom za sprej.

Upotreba: Ovo sredstvo pomoći će vam da uklonite svakodnevnu prljavštinu sa stolova, radnih i drugih površina, a njime možete skidati i fleke sa zidova ili ribati kante za smeće. Pre upotrebe promućkajte, naprskajte, prebrišite i to je to.

Upozorenje: Izbegavajte korišćenje na granitnim površinama i nerđajućem čeliku, kao i na svim površinama na kojima je proizvođač naglasio da ne bi trebalo da dođu u kontakt sa sirćetom.

Sredstvo za čišćenje kuhinjskih površina

Sastojci: 4 kašike sode bikarbone, 1 litar vode

Priprema: Nakon što ste rastvorili sodu bikarbonu u vodi, sredstvo je gotovo.

Upotreba: Za čišćenje svih kuhinjskih površina i uređaja. Pošto soda bikarbona ima moć da uklanja neprijatne mirise, posebno se preporučuje za pranje unutrašnjosti frižidera, slavina i escajga od nerđajućeg čelika, kao i za redovno ispiranje kuhinjskih odvoda.

Uradi sam sredstvo za prozore i ogledala

Sastojci: 2 čaše vode, ½ čaše alkoholnog sirćeta, ¼ čaše medicinskog alkohola (70%), 1-2 kapi esencijalnog ulja pomorandže

Priprema: Sve sastojke sipajte u ekološki prihvatljivu bočicu sa nastavkom za sprej i promućkajte.

Upotreba: Naprskajte sredstvo na manje površine prozora i odmah prebrišite papirnim ubrusom. Za pranje ogledala ili nekih drugih staklenih površina, sredstvo najpre naprskajte na krpu ili ubrus.

Savet: Izbegavajte da perete prozore kada je napolju jako toplo i sunčano. U suprotnom, postići ćete postigli kontraefekat, jer ovo sredstvo zbog prisustva alkohola jako brzo isparava, zbog čega mogu ostati fleke.

Domaće sredstvo za čišćenje mesinga

Sastojci: Jabukovo sirće ili limunov sok, kuhinjska so, sunđer

Priprema: Navlažite sunđer sirćetom ili limunom, a potom pospite solju

Upotreba: Sunđerom lagano trljajte po mesinganim površinama, dok ne skinete sve fleke. Dobro isperite vodom ili vlažnim sunđerom, a potom odmah osušite mekanom krpom.

Deterdžent za sudove

Sastojci: 3 limuna, 400 ml vode, 200 g soli, 100 ml alkoholnog sirćeta

Priprema: Limun sa korom isecite na sitnije komade i odstranite semenke. Stavite u blender i napravite kašu. Prespite u šerpu, dodajte sirće vodu i so. Pustite da provri i ostavite da se kuva još 10-15 minuta, uz neprekidno mešanje. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Pre sipanja u adekvatnu ambalažu, procedite kroz gazu.

Upotreba: Koristiti kao klasičan deterdžent za sudove.

Sredstvo za pločice i sanitarije

Sastojci: 100 grama prirodnog sapuna, 3 dl vruće vode, 1 kašika sode bikarbone, 1 kašica slačice u prahu, nekoliko kapi eteričnog ulja od čajevca

Priprema: Sapun izrendajte, dodajte vruću vodu i izmiksajte mikserom dok se sav sapun ne istopi i dobijete penastu smesu. Dodajte sodu bikarbonu, slačicu i par kapi eteričnog ulja od čajevca. Prespite u bočicu sa pumpicom ili drugim adekvatnim nastavkom.

Upotreba: Koristite za čišćenje pločica i sanitarija u kuhinji i kupatilu. Ulje od čajevca pomoći će vam da se oslobodite ne samo kamenca, već i uporne buđi.

Sredstvo za negu drvenarije i parketa

Sastojci: 1 šolja maslinovog ulja, 1 šolja sirćeta, 1 šolja limunovog soka

Priprema: Sve sastojke sipajte u posudu i mešajte ih dok se ne sjedine.

Upotreba: Nanesite na krpu i prebrišite. U slučaju upornih mrlja, ponovite postupak.

Sredstvo za ribanje rerne

Sastojci: 10 grama sode bikarbone, 20 grama morske soli, malo vode

Priprema: Pomešajte sodu bikarbonu i so. Dodajte malo po malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu pastu.

Upotreba: Sunđerom nanesite na zaprljane površine u rerni. Ostavite da deluje pola sata. Izribajte, a potom isperite toplom vodom.

Tečni deterdžent za ručno pranje veša

Sastojci: 1 biljni sapun, 3 litre vode, 2 kašičice sode bikarbone, eterično ulje po izboru

Priprema: Izrendajte sapun. Vodu zagrejte u većoj šerpi, ali nemojte dozvoliti da kipi. Smanjite vatru, pa u nju dodajte sapun i mešajte dok se skroz ne rastopi, a potom umešajte i sodu bikarbonu. Prespite u adekvatnu posudu i pustite da se ohladi. Dodajte eterično ulje i deterdžent je gotov.

Upotreba: Koristiti kao klasično sredstvo za pranje veša

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjesredstvo
Komentari (0)
Dodaj komentar