Jeftino i brzo: Od otpadaka iz kuhinje napravite najmoćniju prihranu za biljke

Znate li da od otpadaka iz kuhinje možete napraviti fenomenalnu prihranu za biljke? Jedan od najstarijih „trikova u knjizi“ svakako su ljuske od luka. Odlične su za biljke jer su bogate mineralima, sadrže magnezijum, kalijum, gvožđe…

Sredstvo za prihranu od ljuski luka vrlo je lako napraviti. Sve što vam je potrebni su ljuske luka koje treba preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon toga procedite i koristite dobijenu tečnost za zalivanje, piše Večernji.hr.

Ako su vam biljke posustale, klonule i čine se beživotne, a listovi su počeli žuteti, rastvor od luka neće biti dovoljan. Vreme je za „težu artiljeriju“.

Postoji rastvor od dva sastojka, a koji se često naziva i infuzijom za biljke, a spravlja se od tablete aspirina i decilitra destilovane vode.

Izmrvite tabletu i ubacite u vodu, mešajte sve dok se ne otopi. Ovim rastvorom možete zalivati ili prskati biljke, jednom nedeljno za najbolje rezultate. Aspirin je odlična pomoć za vraćanje biljaka u život – razlog tome je salicilna kiselina koja pomaže u rastu biljaka. Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih uzgajate u dvorištu ili u saksijama na terasi.

Ako ste pekli kolače i koristili jaja, evo idealne prilike da ljuske iskoristite kao pomoć biljka Ljuska jajeta sadrži 90% kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umesto da završe u smeću, iskoristite ih. Kako bi bila spremna za korišćenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti – a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samleti, u zavisnosti za šta ćete ih koristiti.

Ljuske od jaja u kombinaciji s talogom od kafe idealno su prirodno đubrivo za vaše sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda talog od kafe u odnosu 1:4 te se time zalivaju biljke.

Ljuske jajeta izuzetno su korisne i bavite li se sadnjom sadnica. U polovinu ljuske stavite zemlju za sadnju i seme neke biljke (na primer cveće, paradajz…). Stavite ih u kutiju, blizu izvora svetlosti i toplote. Kada biljka iznikne, sve zajedno posadite u vrt. Kako će se s vremenom ljuska razgrađivati, tako će biljci davati potrebne hranjive materije.

Još jedna super stvar za biljke su  – koprive. Naberite koprive pa ih potopite u vodu. Za 48 sati dobiće te izvrsno sredstvo za prihranjivanje. Što duže stoji, to je kvalitetnije. Prihranu svakako treba razrediti s vodom jer je koncentrisana. Prihranu dodajte preko korena zalevanja oko 10 cm od vrata korena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkeprihranazalivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar