Kako očistiti čupavi tepih: Uz ove trikove biće kao nov

Čupavi ili šegi tepisi se sve više vraćaju u modu i postali su sastavni deo gotovo svih domova. Najčešće ih možete videti u dnevnim boravcima, ali i hodnicima, spavaćim sobama i kupatilima.

Ovakva vrsta tepiha dobro se uklapa i u klasične, retro, ali i moderne, minimalističke prostorije. Reč je o detalju koji ima veliku moć u enterijeru i može ga potpuno transformisati i osvežiti. Osim praktične funkcije utopljavanja prostora i zaštite podnih obloga, svaki tepih je istovremeno i ukras enterijera. Kako bi potpuno došao do izražaja, nemojte kupovati čupavac koji ćete podvlačiti pod nameštaj, puni efekt postići ćete ako se ovakva vrsta tepiha vidi u celosti.

Dobro je znati da su sintetički čupavi tepisi napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje jer ne privlače prašinu a uz to su i ‘zdraviji’. Uz redovno usisavanje, potrebno je povremeno čišćenje, koje možete obaviti i sami kod kuće. Naravno, najbolje je odneti ga u servis za čišćenje, ali to možete da uradite i sami.

Idealno bi bilo da ga pre bilo kakvog čišćenja istresete, ali to mogu uglavnom samo oni koji imaju dvorište. Poznato je, doduše, da dobar deo starijih zgrada u dvorištu ima i metalnu šipku za istresanje tepiha.

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suvo, pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom poslednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lepiti više prljavštine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjepranjetepih
Komentari (0)
Dodaj komentar