Kako se muškatle pripremaju za ‘zimski san’: Uz ove trikove cvetne lepotice će bujati i naredne godine

Sada je pravo vreme da muškatle spremite pravilno za „zimski san“

Muškatle su čest izbor ljubitelja cveća, kako zbog njihovog gustog i lepog cveta, tako i zbog toga što su prilično izdržljive, pa odolevaju i hladnijim danima i krase terase i balkone i po oktobarskom “zubatom suncu”.

Međutim, nemojte da vas to zavara i da pustite svoje lepotice da nespremne sačekaju zimu. One cvetaju na temeperaturi većoj od 15 i manjoj od 30 stepeni, a ma kako da oktobarski dani deluju prijatno i sunčano, noći su već hladne i trebalo bi polako da ih spremite za „zimski san“.

Ako to uradite pravilno, sledeću godinu dočekaće spremne i vi ćete moći opet da uživate u njihovom raskošnom i bujnom cvetu.

Pravi je trenutak da uklonite sve cvetove i to ne samo uvele, već i sveže

To je biljci potrebno da bi štedela energiju posle letnjeg cvetanja. Listovi će uglavnom otpasti tokom zime, ali je najbolje da ih otklonite ručno, kidanjem – nemojte čekati da sami otpadnu. Botaničari ne preporučuju da ih sečete, jer će u tom slučaju ostati samo tanke grane.

Pre prvih mrazeva važno je da muškatle potpuno skratite, tako da im visina bude do 20 centimetara, kao i da ih potpuno očistite ukoliko ima listova.

To je idealno vreme da muškatle smestite u prostoriju u kojoj ćete ih čuvati preko zime, a u kojoj bi temperatura trebalo da bude od osam do 10 stepeni.

Ljubitelji cveća uvek strahuju da bi njihove mezimice mogle da propadnu tokom zime. Da biste ih od toga zaštitili, potrebno je da ih smestite u prostoriju koja nije potpuno mračna i koja ujedno nije previše topla.

Prihranjivanje i zalivanje tokom zime

Muškatle zimi zalivajte samo povremeno, što znači da joj je dovoljno da ih vodom „počastite“ jednom u dve nedeje ili čak jednom u mesec dana.

Ovo cveće ne bi trebalo prihranjivati do marta, jer mu je potrebno mirovanje i da prespava zimu.

Sačekajte proleće, a onda ponovo orežite muškatle, pa ih posle dve-tri sedmice presadite u novu, svežu zemlju  i polako povećavajte količinu vode kojom ih zalivate.

Tada tek počnite i sa prihranom, a vaše lepotice vam ovako pravilnu negu uzvratiti bujnim i raskošnim cvetovima u kojima ćete moći da uživate i sledeće godine sve do oktobra, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domjesenmuškatlenega biljakatrik
Komentari (0)
Dodaj komentar