Kako ukloniti dlake i mrlje od ljubimaca s tepiha? Ovaj trik će vas spasiti

Kad ljubimac napravi ‘nered’ na tepihu, može vas uhvatiti panika, ali stručnjaci su podelili načine kako da on ponovo izgleda kao nov.

S krznenim prijateljima, osim neverovatne ljubavi, dolazi puno čišćenja i trebaćete mnogo inovativnih načina da svoj dom održite čistim.

Stručnjaci za čišćenje dele savjete pomoću kojih možete ponovo očistiti tepihe nakon što su ljubimci napravili na njima nered, što znači da ne morate ništa menjati, a dom će uvek biti spreman za goste.

Kao što znate, psi i mačke se često linjaju u određenim godišnjim dobima, a neki vlasnici se još uvek bore tokom cele godine – naročito ako ljubimac ima dugo krzno.

Stručnjaci kažu da je doslednost ključna kada se radi o uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca i da morate često i temeljno usisavati tepihe, sofe i drvene podove. I dok se ovo može činiti jednostavnim, kada je reč o čišćenju mrlja od kućnih ljubimaca, malo je teže.

– Od blatnjavih otisaka šapa do lokvi od mokrenja šteneta, mrlje su uobičajeni neprijatelji vlasnika kućnih ljubimaca, posebno onih s vrlo mladim ili starijim životinjama. Brzo delovanje ključno je pri uklanjanju mrlja, a trebalo bi da počnete s čišćenjem čim ih uočite – savetuju.

Za mrlje od tečnosti, poput mokraće, počnite prskanjem mrlje hladnom vodom, a potom upijte tečnost papirnatim ubrusima ili krpom. Zatim pospite zahvaćeno područje sodom bikarbonom, ostavite tako najmanje sat vremena.

– Kad se upije, usisajte tepih i ponavljajte dok mrlja i mirisi ne nestanu – predlažu stručnjaci.

Očistite područje još nekoliko puta ako je potrebno, ali pokušajte da ne trljate vlakna tepiha previše jer bi to moglo oštetiti završni sloj.

– Ako se bavite blatom, pustite da se mrlja prvo osuši, a zatim sisajte što je više moguće. Ako je još ostalo blata, uzmite tupi nož da sastružete višak. Sada možete slediti isti postupak kao i s tečnom mrljom, koristeći sodu bikarbonu i čišćenje na licu mesta da osvežite svoj tepih – dodali su.

Za posebno teške mrlje, razmislite o korišćenju sredstava za čišćenje, kao što je alkoholno sirće ili sredstvo za čišćenje tepiha za ozbiljne mrlje. Samo proverite koristite li sredstvo koje je prikladno za vaš tepih, na osnovu njegovih uputstava ili vodiča za održavanje, donosi Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dlakekućni ljubimcipsitepih
Komentari (0)
Dodaj komentar