Kako znati da li je paradajz pun pesticida: Ako u sredini ima ovakvu boju, ni slučajno ga nemojte jesti

Mnogo se priča o organskoj hrani, prskanom ili neprskanom voću i povrća. A da li uopšte znate kako da proverite da li je paradajz pun „hemije“ ili ne?

Paradajz spada u grupu voća i nemoguće ga je održati tokom cele zime, ali već na proleće kreće u prodaju.

Kako da znate da li je paradajz prskan?

Da biste utvrdili da li povrće ili voće ima pesticide, možete da isečete paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost. Obično paradajz sa toksinima ima žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “deo”.

Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i identičnog izgleda. S toga izbegavajte upakovane plodove.

Ako paradajz ne izgleda „savršeno“, ukoliko na sebi ima brazde, braon šare ili poneki izgleda „felerično“, najverovatnije se radi o neprskanom paradajzu, piše Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domishranaparadajzpesticidisavetzdravlježivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Majstor

    Sve što je iz radnji, najverovatnije je iz nekog od domaćih plastenika, ili eventualno iz uvoza.U tim plastenicima takođe se svako povrće tretira hemijom, preko korena i preko lista.Tako da sve te priče o „organskim“ proizvodima padaju u vodu.Jedino ono što je iz sopstvene bašte može biti sigurno i neprskano.Naravno, manji su i prinosi i proizvod nije lep i svaki kao kloniran, ali je ipak zdraviji nego ono iz radnje, a često se sve to isto može naći i na pijacama.Radio sam onomad sisteme za zalivanje i prskanje, tako da sam dobro upoznat sa tom tematikom.