Kaširanje (paper mache)

Bliži se vreme praznika. Ako vam tempo života dozvoljava da se malo zabavite sa ukućanima, evo jednog od načina da kroz rad i zabavu provedete vreme s najmlađim članovima domaćinstva.
Tehnika papir mašea (paper mache) je jednostavna. Unapred osmišljen oblik napravljen od priručnih sredstava kao što su baloni, lopte, kutije, žica, plastična ambalaža za vodu, komadići drveta i svega što vam padne na pamet oblikujete neku logičku celinu, opet prema izboru (nije loše izbor prepustiti deci, tako će im i rad biti zabavniji), a zatim ga oblepljujete na trake iseckanom ili iscepkanom novinskom hartijom prethodno natopljenom u lepku. Kada se kreacija osuši, možete je i obojiti i dodatno ukrasiti. Možete praviti sve što vam padne na pamet, a za "zagrevanje" bi bilo dobro uzeti u rad nešto manje – kućicu, malog psa, jaje i slično.
Ovom tehnikom mogu se dekorisati i velike površine, kao što su zidovi i plafoni. Svojevremeno je autor teksta naišao i na jedna ulazna vrata urađena ovom tehnikom. Naravno, vrata su se nalazila u zgradi i nisu bila izložena atmosferskim uticajima, koršćen je papir iz jednog komada, od kojeg je gužvanjem napravljena mustra, a zatim je prefarban sadolinom. Izgledalo je kao da su od kamena.
Za papir maše možete korisititi beli lepak za drvo pomešan sa vodom u odnosu 3/4 dela lepka prema 1/4 vode ili možete koristiti lepkove koje ćete sami napraviti od brašna i vode. Ovi "kuhinjski" lepkovi mogu se praviti na dva načina. Prvi je da pomešate brašno i hladnu vodu u odnosu 1:1, a drugi je da jedan deo brašna pomešate sa pet delova vode i kuvate do ključanja (neka ključa oko 3 minuta) i zatim pustite da se ohladi. Neko koristi i lepak za tapete (može se kupiti u svim farbarama i nije naročito skup).
Potrudite se da trake nanosite sloj po sloj i nikada ne nanosite više od četiri sloja na kreaciju. Deci recite da treba staviti dva sloja; ako im se dopadne posao, svakako će preterati u broju slojeva. Posle završenog lepljenja možete ostaviti rad da se osuši sam ili ga osušiti fenom.
Osušen rad obojite. Pošto je ideja da se na ovaj način zabavite s decom, radite to vodenim bojicama ili temperama, četkom ili prstima (deci može biti prilično zabavno). U svakom slučaju, boje moraju biti takve da se posle rada mogu oprati sa dečjih ruku, a verovatno i odeće.
Nakon završenog posla očistite pribor koji ste koristili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decahobiigrakasiranjeuradi sam
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vesna

    Odlično i jednostavno. Čula sam od prijateljice da je na taj način obložila saksije spolja. Potapala je novine u tapet lepak. Doduše i videla sam ih, poslala mi je fotku. Veoma maštovito i lepo a iznenadila sam se kad mi je objasnila da su čvrste i dosta trajne. Ovaj tekst me ponovo podstiče da krenem da se igram i da je nema tajni koje majstori čuvaju za sebe. Hvala autoru što je to podelio sa nama jer sam upravo i gledala razne kurseve gde se, izmedju ostalog, pominje i ovaj i za to treba platiti. Moram da dodam: skoro sam gledala Gaudijeve kuce i radove u Španiji i pominje se da je i on primenjivao tu tehniku često. Ako je to prezivelo i naše će:)