Klima-uređaji

Ugradnju klima-uređaja i njihovo servisiranje zbog nekih specifičnih zahvata ipak treba prepustiti profesionalcima. Pored toga, prodavci ne garantuju za uređaj ugrađen po principu uradi sam.
A da li vam je klima uopšte neophodna? Evo nekoliko podataka u koji idu u prilog nečijoj odluci da ugradi klimu.
Globalno otopljenje iz godine u godinu pomera temperaturnu granicu naviše brže nego što naš organizam uspeva da se na nju adaptira. Topao i vlažan vazduh negativno utiče na radnu sposobnost, izaziva umor i malaksalost a smanjuje koncentraciju. U našem podneblju može se očekivati najmanje stotinak dana s visokom temperaturom i relativnom vlažnošću vazduha.
Ugrađivanjem klima-uređaja obezbedićete bolji odmor noću i manje iscrpljivanja danju. Stvorićete u stanu mikroklimu koja manje pogoduje razvoju grinja i sličnih nametnika.
Klima-uređaji nisu novost, a svojevremeno su najrasprostranjeniji uređaji bili prozorske klime. Svi se sećamo ogromnih kocaka koje vire iz prozora ili iznad vrata prodavnica i kancelarija. Premda im je montaža jednostavnija, jer se ceo uređaj nalazi u jednoj kutiji, zbog velike potrošnje i relativno slabog rashladnog rezultata u mnogim zemljama su gotovo zaboravljene.
Danas u prodavnicama uglavnom nailazimo na split (podeljene) varijante klima-uređaja. Obično su to monosplit sistemi, koji se sastoje od jedne veće spoljne jedinice i manje unutrašnje. Upoređivanje kvaliteta klima-uređaja u današnje vreme nije nimalo lako jer se i u kućištu renomiranog proizvođača ponekad nalaze sklopovi (no name) proizvođača koji obezbeđuju jeftiniju proizvodnju a samim tim i nižu cenu za ceo svet. Ipak, u današnje vreme se uglavnom svi proizvođači pridržavaju ustaljenih normi, pa ni ovi "bezimeni" proizvođači ne smanjuju bitno kvalitet uređaja.
Rad split sistema najlakše je uporediti s radom frižidera, jer je i ovde slučaj da radni medijum (freon) oduzima toplotu iz okolnog prostora i u zatvorenom, kružnom procesu prenosi je na spoljnu jedinicu i izbacuje u okolinu. Moguć je i obrnut proces, jer su klime u stanju i da greju.
Savremeni modeli klima napunjeni su manje agresivnim rashladnim medijima, kao što su R410 i R407, a najčešće njihovom mešavinom. Iako su oni znatno manje opasni po okolinu od starijih CFC (freona) jedinjenja, ni oni se ne smeju ispuštati u atmosferu.
Pri kupovini ovakvih uređaja, kao i bele tehnike uopšte, treba povesti računa o energetskoj efikasnosti (razrede energetske efikasnosti smo već spominjali). Kod klima-uređaja je bitno i da pogledate koliki je odnos između potrošnje struje i rashladne moći sistema. Pored svega toga, u poslednje vreme postoji i podatak o nivou buke koju ovaj uređaj prizvodi svojim radom, a on je izražen u decibelima (dB).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klima uredjajkupovinaugradnja
Komentari (0)
Dodaj komentar