Koliko dugo ostaci hrane mogu da stoje u frižideru

Stručnjaci imaju odgovor na sve pa tako i na jednu od češćih nedoumica, a to je koliko dugo ostaci hrane mogu da stoje u frižideru.

Za većinu namirnica zlatno pravilo je četiri dana. Tako tvrdi tim Magnet Kitchens. Naime, oni su sproveli ispitivanje kojim su tražili odgovor na pitanje koliko brzo se kvare neka od najpopularnijih jela.

Kad su u pitanju salate, ne biste smeli da je jedete pet dana nakon pripreme. Doručci poput zobenih kaša trajaće tri dana, a smuti samo jedan, zbog svežih sastojaka.

„I smutije i kaše je najbolje pojesti u roku od 24 sata od pripreme. Voće oksiduje i zdrav zalogaj brzo se može pretvoriti u pravi užas“, kaže sekretar Magnet Kitchensa.

Kuvane stvari poput kus-kusa, riže ili kvinoje se ne bi smele da se mešaju s drugim namirnicama jer im to produžuje trajnost. No pravilo je pojesti ih u roku od tri dana.

Istraživanjem su otkrili da kuvano povrće može izdržati i do sedam dana, a povrćna supa četiri.

Postoje jela koja će imati bolji ukus nakon nekoliko dana, a to su sarma, ćufte ili kari. Takođe, ako želite produžiti rok valjanosti određenih jela, nabavite kvalitetne spremnike koji će hranu duže održati svežom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

friziderhrana
Komentari (0)
Dodaj komentar