Laminat zahteva posebnu negu: Očistite ga ovako i zablistaće kao nov

Ključ za sjajne laminatne podove leži u nežnoj nezi, odgovarajućim sredstvima za čišćenje i proaktivnom pristupu održavanju.

Zašto je laminatni pod težak za čišćenje?

Laminatni podovi mogu biti izazov za čišćenje zbog nekoliko faktora, jer imaju delikatnu površinu koja se lako grebe. Grubi ili abrazivni alati za čišćenje mogu oštetiti zaštitni sloj, što rezultira dosadnim izgledom. Višak vlage može prodreti u šavove i ivice laminata, uzrokujući širenje, savijanje i gubitak sjaja. Ovo čini tradicionalne metode brisanja potencijalnom opasnošću. Laminatni podovi su osetljivi na određene hemikalije koje mogu narušiti njihov zaštitni premaz. Korišćenje pogrešnih proizvoda za čišćenje može dovesti do propadanja ove vrste poda.

Kako očistiti podove od laminata

Čišćenje laminata ne mora da bude težak zadatak. Uz odgovarajuća sredstva za čišćenje i malo znanja, lako možete održati njihov sjaj.

Izaberite krpu od mikrovlakana koja je nežna prema laminatnim površinama i efikasno pokupi prljavštinu i prljavštinu bez grebanja poda. Izaberite pH-neutralno sredstvo za čišćenje laminatnih podova da biste sprečili oštećenje. Druga opcija je mešanje rastvora jednog dela sirćeta i tri dela vode. Koristite metlu sa mekim vlaknima ili usisivač, redovno pometite ili usisavajte da biste uklonili prljavštinu i sprečili ogrebotine. Čista, suva krpa ili peškir je neophodna za brzo brisanje prosutih materija i sprečavanje oštećenja od vlage.

Postupak čišćenja

Prvo uklonite prljavštinu i ostatke mekom metlom ili usisivačem. Ovo sprečava ogrebotine tokom procesa čišćenja. Lagano navlažite krpu od mikrovlakana odabranim rastvorom za čišćenje. Višak vode može izazvati oštećenje, pa dobro ocedite krpu. Nežno obrišite pod, obraćajući pažnju na područja koja su najprometnija. Izbegavajte upotrebu prevelikih količina vode i fokusirajte se na uklanjanje mrlja i prljavštine. Nakon brisanja, koristite čistu, suvu krpu ili peškir da odmah osušite pod. Ovo pomaže u sprečavanju prodiranja vlage u pukotine i ivice.

Kako dubinsko očistiti laminatne podove

Dok redovno čišćenje održava površinu čistom, povremeno dubinsko čišćenje osigurava da će vaš laminatni pod ostati u odličnom stanju dugo vremena. Za dublje čišćenje koristite specijalizovani parni čistač za laminat. Uverite se da para nije prevruća i izbegavajte prekomernu vlažnost. Investirajte u kvalitetno sredstvo za čišćenje laminatnih podova dizajnirano za dubinsko čišćenje. Pratite uputstva proizvođača za najbolje rezultate. Razmislite o uslugama profesionalnog čišćenja za temeljno i profesionalno obavljeno dubinsko čišćenje. Profesionalci imaju iskustvo i alate da vrate vaš laminatni pod u život.

Kako održavati laminatne podove čistima

Preventivne mere igraju ključnu ulogu u održavanju vaših laminatnih podova čistim i sjajnim tokom vremena. Postavite prostirke ili otirače na ulazne tačke kako biste uhvatili prljavštinu i sprečili da se ona nađe na laminatnim podovima. Pričvrstite prostirke za nameštaj na noge stolica i stolova kako biste sprečili ogrebotine kada se nameštaj pomera. Odmah obrišite prolivenu tečnost kako biste sprečili oštećenje vlage i mrlje. Pridržavajte se rutinskog rasporeda čišćenja kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i potrebu za intenzivnim čišćenjem, prenosi Citymagazine.si.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brisanjelaminatpod
Komentari (0)
Dodaj komentar