Magična formula za negu biljaka: Uradite jednu stvar prilikom zalivanja i vaš fikus će narasti do plafona

Fikus je biljka koju karakterišu brojne vrste različitog rasta i listova, a pripada porodici dudova (Moracae). Na primer, ficus elastica ima velike, bucmaste listove u obliku elipse i šiljaste crvene pupoljke listova koji izgledaju veoma dekorativno, dok fikus benjamina ima puno malih listova i veoma je sličan drvetu.

Razmnožavanje i obrezivanje fikusa

Većina fikusa će dobro tolerisati orezivanje i to možete učiniti ako želite da ograničite njegov rast. Možete koristiti ove gornje reznice za razmnožavanje tako što ćete ih staviti u zemlju nakon što ih tretirate prahom za korenje ili ih stavite u vodu, a kada se ukorene, presadite ih u zemlju. Posle rezidbe biljku pažljivo zalijte i čuvajte tek nakon mesec dana.

Nega fikusa

Fikusi često gube lišće nakon rasta. Ovo je posledica šoka selidbe, pa fikus benjaminu obezbedite redovno zalivanje i obilje svetlosti i vlage u periodu adaptacije na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom leta češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom.

Ako perete listove, možete rastvoriti malo deterdženta u vodi, a zatim isprati listove čistom vodom. Listovi krupnolisnih fikusa se uglavnom peru jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja.

Poželjno je da uz biljku zalepite štap za koji ćete je vezati kako bi imala oslonac dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najčešće otpadaju najstariji listovi, ali ako se to dogodi mladoj biljci, verovatno je previše zalivate. Ako opadajuće lišće imaju smeđe mrlje, to ukazuje da je prostorija u kojoj se nalazi fikus previše hladna.

Zalivanje, prskanje, voda i vlaga

Fikus je veoma osetljiv na prekomernu vlagu u zemlji kao i na neredovno zalivanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i opadaju. Zato treba obratiti pažnju na dobru drenažu, odnosno drenažu vode iz saksije. Uverite se da je zemlja uvek umereno vlažna i nikada potpuno suva. Zalivajte ga jednom nedeljno zimi i dva puta nedeljno leti.

Fikus ne voli da voda ostane u njegovoj podlozi, pa nakon zalivanja uklonite višak vode iz podloge. U leto, čuvajte ga dva puta mesečno.

Presađivanje fikusa

Fikuse, kada su mladi, treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dve do tri godine. Dodajte pesak, malo ilovače i treseta u humus, rastresito tlo za saksije.

Fikus godinama razvija vazdušne korene, koje nije potrebno rezati. Mlade biljke se presađuju u malo veće saksije, a kada su biljke stare i otežane za presađivanje, uklonite gornji deo zemlje i prekrijte ga svežom zemljom. Ako su gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebna hitna transplantacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkecvećedomfikus
Komentari (0)
Dodaj komentar