Male promene, velika ušteda: Uštedite značajno struju u ovih par koraka

Malim promenama navika mesečno možete puno da uštedite, kako na svemu ostalom, poput hrane, goriva, tako i na potrošnji električne energije. Nije loše voditi evidenciju troškova kako biste dobili bolju sliku o mogućnostima uštede. Zabeležite koliko ste plaćali struju dok niste pazili na potrošnju, a koliko nakon promena nekih navika.

Ukoliko želite tačno znati kolika može biti razlika, pokušajte ovako – zapišite stanje brojila danas pa narednih sedam dana nastavite sve raditi kako ste navikli. Kad prođe i ta sedmica, ponovo zapišite stanje brojila pa izračunajte razliku.

Sam način korištenja pojedinih električnih uređaja značajno utiče na njihovu potrošnju. Vreme korištenja uređaja značajno utiče na troškove stoga preporučujemo da, uređaje koje možete, koristite za vreme trajanja niže tarife, odnosno noću. Kod određivanja rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja takođe utiče na njegovu potrošnju.

Frižider

Primera radi, položaj friždera u prostoriji treba da bude takav da je udaljen od izvora toplote i van dohvata sunčevih zraka. Takođe, provetravanjem uređaja osigurajte strujanje vazduha oko zadnjeg dela frižidera. Bitno je podesiti i temperaturu hlađenja i zamrzavanja jer podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature znatno utiče na njegovu potrošnju. Takođe, u frižider ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umerenu količinu namirnica.

Rasveta

Veliku uštedu možete ostvariti i kod rasvete. Naime, kvalitetnija i efikasnija rasveta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svetlosti u prostoriji. Kod prostora gde je potrebno dugotrajno osvetljenje, upotrebljavajte štedna rasvetna tela. Ono o čemu možda niste razmišljali jeste da svetlo obojeni zidovi reflektuju znatno više svetla od tamnih.

Mašina za veš

Bitan potrošač je i mašina za veš, koju uvek punite do dopuštene količine. Kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Kada je reč o sredstvima za pranje – upotrebljavajte ona sredstva koja su efikasna na nižim temperaturama. Kod mašine za sušenja veša je bitno da vreme rada mašine, za šta je bitno da sam veš bude što manje vlažan, tj. da je dobro odrađena prethodna centrifuga.

Bojler

Najveći potrošač u mnogim domaćinstvima je bojler i tu treba obratiti pažnju da vodu ne zagrevate na više od 60 °C. Povremeno očistite grejače bojlera od naslaga kamenca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

strujaušteda
Komentari (0)
Dodaj komentar