Mali trikovi, velika ušteda: Kako sve možete da smanjite račun za grejanje

Računi za grejanje oduvek su tokom zime bili velika stavka svakog kućnog budžeta. Uz nekoliko saveta računi možda mogu biti nešto niži jer je u današnje vreme svaki dinar zlata vredan.

Dolaskom hladnijih dana već ste sigurno preduzeli neke mere kako biste uštedeli na grejanju i zadržali toplotu u stanu, a uz topliju posteljinu, papuče i ćebe, dok se odmarate, možete da uradite još nekoliko koraka

Stariji prozor i drvenarija – Imate li stariju drvenariju, lako je moguće da toplota izlazi iz prostorija, a to znači i veći račun za grejanje. Možete sebi pomoći tako da silikonom popunite oštećenja, a on nije skup i dovoljan vam je jedan dan da sve dovedete u red.

Trake za vrata i prozore – Na štokove vrata i okvire možete staviti samoljepljive trake upravo za tu namenu pa će oni bolje prianjati i neće propuštati toplotu, piše Avaz.

Kutije za roletne – Ovo mesto često je zaboravljeno, a kod starije gradnje kroz otvore odnosno drvene kutije u kojima se nalaze roletne toplota lako prolazi. Njih možete popuniti gumenim ili sunđerastim komadima, a poređajte ih tako da ne smetaju okretanju roletni.

Zaštitnici za vrata – Oni se najčešće koriste protiv promaje jer se postave na parket ili pločice ispred vrata, ali su i odličan izolator.

Iskoristite sunce – Svaki lep i sunčan dan iskoristite tako da razmaknete zavese jer će sunce pomoći održavanju toplote u stanu. Naravno, čim sunce počne da zalazi, vratite zavese.

Tepisi – Zimi su vrlo korisni jer sprečavaju da toplota prolazi kroz podove, a možete staviti i dodatne staze ako vam odgovaraju.

Iskoristite rernu – Svi imamo običaj da zatvorimo vrata rerne nakon što ispečemo npr. ukusan kolač, ali tokom zime može se napraviti izuzetak jer će topao vazduh dodatno zagrejati prostor.

Trik s aluminijskom folijom – Za ovo skoro svi znaju, ali nije naodmet ponoviti – stavite komade folije iza radijatora pa će on odašiljati toplotu prema unutrašnjosti prostorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejanjeračunštednja
Komentari (0)
Dodaj komentar