Masne tiganje nipošto nemojte prati vrućom vodom, evo zašto

Čišćenje masnog tiganja verovatno nije pri vrhu ničije liste omiljenih zadataka. Ali, bilo da ste pekli hamburgere, slaninu ili svinjske kotlete, nakon ukusnog obroka, čeka vas mastan tiganj. Mogli biste pomisliti da će vruća voda ukloniti masnoću i očistiti tiganj.

Ali, jedino što bi kombinacija vruće vode i masnoće mogla da uradi je – havarija u vašem odvodu.

Najbolje bi bilo što je moguće više masti pokupiti i baciti u smeće pre nego što tiganj smestite u sudoperu. Nećete moći da uklonite sve masne ostatke pre neto što tiganj stavite pod mlaz vode. Ako niste uspeli da uklonite dovoljno masnoće, najprije tiganj isperite hladnom vodom, prenosi N1.info.

Kombinacija sredstva za pranje posuđa i vruće vode u interakciji s masnoćom stvara emulziju. Masnoća će pod vrućom vodom “otopiti” i topla kliziti niz odvod. Nažalost, kad se ohladi, mogla bi da začepi cevi.

Hlada voda, s druge strane, održaće masnoću čvrstom. Ostaće vam veći “komadi” umesto da se mast otopi i kasnije stegne u cevima. Kada mali komadići krute masti odu u odvod, gravitacije i voda odradiće svoj posao i s lakoćom poslati te komadiće kroz cevi, piše Lifesavvy.

Svi znamo da suočavanje sa začepljenim cevima, naročito onim masnim, može postati neuredna i skupa noćna mora. Dakle, kad god pripremate masni obrok i kad god je vaš red za pranje suđa, vodite računa o tome da koristite hladnu vodu za ispiranje masnih tiganja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

masnoćapranjetiganj
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Hek

    Tiganji se ne peru,nego se brišu sa čistim papirom.Ne novinskim,naravno.