Miris ove biljke pomaže kod teskobe, depresije i nesanice, nabavite je što pre savetuju naučnici (video)

Radi se o jasminu čije eterično ulje nazivaju ‘kraljem svih mirisa’. Miris jasmina poboljšava raspoloženje, ublažava depresiju, nesanicu i teskobu. Odličan je i za neutralizaciju negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osećaj krivice, tuge, a pomaže čak i kod fobija. Zbog toga je neki zovu i ‘biljkom sreće’.

Postoji više vrsta jasmina, ali samo dve su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojemu je poznat – to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum.

Da miris jasmina povoljno deluje na našu psihu, a time i na telo, dokazali su nemački naučnici predvođeni profesorom Hansom Hatom sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu

– Miris ove biljke ima delovanje na čoveka slično sredstvu za smirenje Valium, ali bez neugodnih nuspojava – prokomentarisao je nakon istraživanja koje su napravili na miševima.

Kada su osetili miris jasmina, miševi su prestali da rade ono što su do tada radili, umirili su se i seli. Skeniranjem njihovih mozgova naučnici su utvrdili kako miris jasmina ublažava anksioznost.

– Nakon udisanja mirisa jasmina njegove molekule ulaze u krv pa iz pluća putuju do mozga. Skeniranje mozga otkrilo nam je da je učinak hemikalije nazvane GABA na nervne stanice pojačan. Životinje su se umirile – pojasnio je profesor.

Profesor i njegov tim su rezultate istraživanja objavili u časopisu ‘Journal of Biological Chemistry’.

– Rezultate istraživanja smatramo dokazom. Miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lekova za lečenje teskobe, nesanice, za smirenje i ostalo – zaključio je.

Jasmin je biljka koja dobro uspeva i napolju i u saksiji u kući. Voli puno svetla i puno vlage pa je stavite na prozor koji gleda na jug. Zalivajte ga više puta sedmično, posebno leti.

Važno je nakon kupovine presaditi biljku u veću teglu u zemlju koja dobro propušta vodu. Dobra drenaža je važna za svaku biljku pa tako i za jasmin. Takođe, pazite da saksija ima rupice na dnu kako bi višak vode mogao izlaziti.

Jasmin će u kući najbolje uspevati ako se temperatura kreće između 20 i 26 stupnjeva. Osim toga, redovino ga prihranjujte prihranom koja ima dosta kalija, otprilike jednom mesečno, i orezujte biljku kako bi bila lepa, zdrava i bujna.

Ukoliko nemate uslove za držanje ove biljke u kući ili vam se to jednostavno ne da, kupite eterično ulje pa udahnite miris svaki put kad osetite potrebu da poboljšate raspoloženje, savetuju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jasminraspoloženje
Komentari (0)
Dodaj komentar